2017-11-15
豊洲水产系筑地有名嘅海鲜批发商,而家想食新鲜海产,唔驶专登飞去筑地,仲要大排长龙先有得食嘅! 佢嚟左香港开舖,湾仔同油麻地都有直营店啦! 成间店最Sharp就系呢支七彩挂旗,挂到高一高,好吸睛。座位有吧枱。就算一家六口嚟,都有长长卡位,唔会迫。【豊洲水产海鲜丼$248】全场人气No.1就系呢个豊洲水产海鲜丼,海鲜有︰黑鲔中拖罗、黑鲔赤身、黑鲔鱼腩蓉、三文鱼子、帆立贝、牡丹虾、北海道响螺、油甘鱼、三文鱼、松叶蟹、熊本县产醋鲜鱼、飞鱼子、三文鱼玉子蛋卷。咁多款口味,款款都咁新鲜,排到靓一靓,一次过满足晒! 饭系用日本山形县生拔米煮,粒粒分明,软硬适中,入口有饭香味。碗入面配左两片紫菜,仲可以自制手卷,但包完要快啲食,咁样紫菜先会够脆。睇颜色已经知佢新鲜。一梳梳蟹肉,仲加左黄金飞鱼子,一个字︰鲜!牡丹虾得一只,多一只就好喇,几鲜甜!嫌唔够喉可以叫个Mega Size,不过我一个人连Normal size都食唔晒。【薄烧日本和牛丼$148】面头有一层炒香菇,下面系好多件和牛片,大大块。和牛油脂丰富,入口嫩滑,烧过后牛油香味更出,一食就食得出系和牛!每个丼都会有一个「面鼓汤」,好大碗,仲有鱼肉,
成间店最Sharp就系呢支七彩挂旗,挂到高一高,好吸睛。
座位有吧枱。
就算一家六口嚟,都有长长卡位,唔会迫。
一梳梳蟹肉,仲加左黄金飞鱼子,一个字︰鲜!
牡丹虾得一只,多一只就好喇,几鲜甜!
每个丼都会有一个「面鼓汤」,好大碗,仲有鱼肉,店员都提醒要趁热饮,咁先好饮,冻左饮就会腥架喇!
【秘制鲔鱼陶板小炒$58】加左木耳、蒜心、金不换去煮,味道非常浓。鱼肉黑色,系黑鲔鱼。上枱时吱吱声,闻到都好香。底下有好多酱汁,有啲过咸,感觉油腻。
【自家制芝士松叶蟹肉蛋卷$48】一碟三件,入面有真「松叶蟹肉」同芝士,蛋味香蟹肉鲜,坚系正!
饮品算系几抵饮,好多都好新鲜菓汁嚟。
【士多啤梨芒果石榴乳酸特饮$45】两人份量,每个杯底有啲啫喱。石榴味最香,闻都闻得出,入口会饮到士多啤梨啲粒粒,而芒果味就较为轻,最好可以加重返芒果味,咁会平衡啲。
【寿桃和菓子$28】最后叫左个甜品,细细件,颜色好靓,造型精致,好kawaii,最啱相机食先~~
除左秘制鲔鱼陶板小炒感觉油腻左,其他嘢食都好食,食材系日本新鲜运到,性价比高!