2022-05-31
好耐冇得去泰国轻松吓,唯有喺香港食泰菜补数,一谂起泰国菜,就自然想起小曼谷,因为每次都唔会失望!今次唔食木瓜沙律,试吓“泰式腌粉丝海鲜沙律”,真系好后悔咁迟先试,有虾、带子、鱿鱼等等海鲜,加埋生菜、粉丝、车厘番茄等等,小小辣,特别醒神开胃!今次点海鲜孖宝,要咗“烧蛏子皇”同“烧脆皮白鳝”,白鳝就几乎每次嚟都会食,唔使多介绍,蛏子都烧得刚好,唔会过火搞到好韧,size都几大只!“泰式飞天通菜”,最挂住泰国街边食飞天通菜,超级惹味,美中不足系通菜唔当造!“冬荫公汤”太座迎合我级数点咗小辣,但都好惹火,哈哈,香味浓郁,里面嘅材料都好丰富,通常喺第二度食只虾多数霉肉,呢度真系好爽口!“泰式炸虾饼”炸得外面热辣辣,入面虾肉弹牙,证明唔系雪藏货!“泰脆炸猪手”意想不到咁脆口,入面肉又嫩滑,绝对要推介,一定要试!“泰式叉烧腊肠饭”我咀刁刁个5岁仔一个食咗大半碟,都唔使讲有几好味啦!到咗每次都必定会叫嘅“芒果沙冰”同“芒果糯米饭”,又系一家争饮争食嘅时间,呢度嘅沙冰有别坊间,几乎饮到全部芒果,唔系冰碎多过果肉;糯米饭烟韧松软暖笠笠,配上甜甜芒果一啖一啖,几饱都食得落!食咗咁正斗嘅一餐,应该好快又会思乡
食咗咁正斗嘅一餐,应该好快又会思乡病发!