2017-03-31
老公交带今晚要食得清淡d,本来我打算返屋企煮水饺算,佢竟然话去潮庭食饭,最后仲食埋鱼翅。平日夜晚都半满,好在唔洗等位,佢未到我就先叫晚鱼蛋粉食住先。黎过几次,今次至第一次食鱼蛋粉,手打鱼蛋河粉($50):河粉都几滑,呷左啖汤底尚算可以,至少饮完唔会口渴。鱼蛋同鱼片质素ok,呢个真系清淡之选。老公到左之后要食翅潮州红烧牙拣翅($348):潮式风格的鱼翅,汤底浓厚,鱼翅都几足料,加埋醋同芫茜令味道更提升!潮州原盅鸡炖翅($348):我钟意饮鸡汤所以呢个翅好适合我,真系见到一梳梳翅针,鸡汤汤底又清,系一个好高贵的鸡汤呢!好百年卤水鹅片($148):鹅片都几足料,啖啖肉,垫底的豆腐索满卤水,好味!鲳鱼片肉碎粥($60):有鲳鱼片的潮式泡饭,伴鹅片食一流!潮州家乡煎蚝烙($126):呢个就麻麻地了,煎得唔够香,个底仲要淋晒⋯本来今餐晚饭整体感觉良好,但就被临尾个蚝饼破坏了,早知叫少呢样啦。
本来我打算返屋企煮水饺算,
佢竟然话去潮庭食饭,
最后仲食埋鱼翅。 平日夜晚都半满,
好在唔洗等位,
佢未到我就先叫晚鱼蛋粉食住先。
黎过几次,今次至第一次食鱼蛋粉,
手打鱼蛋河粉($50):河粉都几滑,呷左啖汤底尚算可以,至少饮完唔会口渴。鱼蛋同鱼片质素ok,呢个真系清淡之选。 老公到左之后要食翅
潮州红烧牙拣翅($348):潮式风格的鱼翅,汤底浓厚,鱼翅都几足料,加埋醋同芫茜令味道更提升! 潮州原盅鸡炖翅($348):我钟意饮鸡汤所以呢个翅好适合我,真系见到一梳梳翅针,鸡汤汤底又清,系一个好高贵的鸡汤呢! 好百年卤水鹅片($148):鹅片都几足料,啖啖肉,垫底的豆腐索满卤水,好味! 鲳鱼片肉碎粥($60):有鲳鱼片的潮式泡饭,伴鹅片食一流! 潮州家乡煎蚝烙($126):呢个就麻麻地了,煎得唔够香,个底仲要淋晒⋯ 本来今餐晚饭整体感觉良好,但就被临尾个蚝饼破坏了,早知叫少呢样啦。