2023-04-24 88 浏览
难得今日放假,嚟到港岛一日游,沉闷嘅落雨天,最适宜去食啲香香辣辣嘅嘢㗎啦,一于试吓呢一间位于西环嘅正宗湖南菜!餐厅嘅环境非常适合朋友聚会倾偈,对住大大嘅落地玻璃门,可以直接望到出边嘅街景,地方唔算特别大,但枱凳坐得好舒服。侍应姐姐都非常热情呀,主动向我哋介绍咗餐牌上面嘅特色,令我可以好快作出适合自己嘅选择,佢哋出菜又好快,侍应姐姐好好招呼,会好贴心咁样帮你摆好枱上面嘅𩠌菜,又主动加茶水。湖南小炒肉配以酸辣嘅香辣嘅辣椒同埋炒到好香好嫩嘅猪肉,永远都系我心目中湖南菜嘅代表,另一位杰出代表——爆炒腰花,睇落好辣,实质上好易入口,非常香口,两样嘢都好送饭。食咗咁多肉,都系时候食啲青菜,走油后再爆炒的豆角炒茄瓜,加咗少少辣椒,升华咗,非常惹味!估唔到湖南菜都有唔辣嘅,糯米蒸排骨就系好例子,充满荷叶香味嘅糯米好软糯,排骨蒸到软烂,入口即融,所以来到湖南菜馆呢,就一定要试吓啦!难得香港都有咁正宗嘅湖南菜,价钱合理,份量则秉承成了湖南人的传统,大大碟,性价比极高,值得回头!

湖南小炒肉
爆炒腰花