2019-12-28 440 浏览
返一日工又weekend,相信唔少打工仔都觉得格外兴奋。放工约咗朋友去黄埔睇戏,佢带我嚟佢屋企附近呢间新开嘅泰国菜,行出地铁站都唔洗一分钟就到,非常就脚。餐厅嘅装修以竹木为主,清新简约,而且空间感非常够,枱同枱之间距离都几宽,背面仲有屏风隔住,感觉好有私隐,好舒服。朋友叫嘅蝶豆花梳打,加上青柠后变成紫蓝色,饮落酸酸甜甜,加上梳打感觉清爽。我唔方便饮咁多冻嘢,所以拣咗姜茶,呢杯泰式姜茶好特别,加入咗香茅同葱,饮落好香,甜度适中,而且唔会好辣,非常暖胃。朋友指明一定要叫嘅青木瓜软壳蟹沙律,青木瓜偏酸,口感清爽,配上鱼露同大量虾米腰果,感觉好平衡。炸软壳蟹好酥脆,大大件,咬落去好香,仲有好多膏,好邪恶!炒芥兰质感爽脆,吸收晒咸肉同蒜蓉嘅味道,非常惹味。铁板蚝烙亦系朋友推介,份量都几足,即叫即整,上枱时热辣辣,配上泰式辣酱非常香口。蚝仔粒粒新鲜饱满,食落依然好嫩,同香脆嘅蚝烙形成强烈对比。蚝烙底部垫住芽菜,一来令蚝烙食落冇咁油腻,二来芽菜亦吸收哂蚝烙嘅味道,非常香口,系一个聪明嘅配搭。

蝶豆花梳打水

泰式香茅姜茶

鱼露青芒果丝软壳蟹沙律

炸软壳蟹好酥脆,大大件,咬落去好香,仲有好多膏,好邪恶!
咸肉炒芥兰

炒芥兰质感爽脆,吸收晒咸肉同蒜蓉嘅味道,非常惹味。

铁板蚝仔烙

蚝仔粒粒新鲜饱满,食落依然好嫩,同香脆嘅蚝烙形成强烈对比。

蝶豆花梳打水
泰式香茅姜茶