2022-09-18
📍上环:Samsen 泰馆 🍚 泰式火车炒饭配和牛 $138🍝 泰式炒阔河粉(鸡肉) $128🍝 泰北咖喱鸡金面 $148🍝 泰北咖喱牛金面 $148🥗 炭烧茄子虎虾沙律 $122🥭 芒果糯米饭 $98🍨 泰式街头椰子雪糕 $78≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※今次去左呢间位于上环嘅泰国餐厅😋餐厅装修以泰国风为主🇹🇭环境比较chill 地方坐落几舒服👍🏻食物方面✨🍚泰式火车炒饭配和牛炒饭好香好有镬气 简单搭配埋小蕃茄同埋鸡蛋 和牛非常香浓🐄 系成个炒饭嘅精髓✨ 靠旁边嘅青柠同埋酱汁搭配 先会感觉系泰式嘅味道 不过就非常适合香港人口味 味道就偏重少少🤏🏻 但都推荐大家试吓👍🏻🍝泰式炒阔河粉(鸡肉)阔河粉同样好有镬气 河粉弹牙有咬口 晶莹通透 好有泰国夜市风味✨而鸡肉加上青柠搭配感觉都比较清新 搭配埋鸡蛋同埋杂菜 味道浓郁 呢个都推荐大家试下🤩🍝泰北咖喱鸡金面 面条系用左鸡蛋做嘅蛋面🍳好重蛋香味而且好有咬口 面条偏爽口🍜上菜嘅时候以为系汤面 原来系半汤半捞 咖喱酱汁完全包裹住面条🙊啖啖都系好香浓嘅泰式咖喱 但鸡肉就比较普通~ 🍝泰北咖喱牛金面 同咖喱鸡面一样 不
🍚 泰式火车炒饭配和牛 $138
🥭 芒果糯米饭 $98
🍨 泰式街头椰子雪糕 $78
食物方面✨
🍚泰式火车炒饭配和牛
🍝泰式炒阔河粉(鸡肉)
🍝泰北咖喱鸡金面
🍝泰北咖喱牛金面
同咖喱鸡面一样 不过咖喱牛嘅味道就比较香浓 牛腩炆到好软好霖 好重牛肉香味 比较推荐呢度嘅牛肉菜式⭐️
🥗炭烧茄子虎虾沙律
超级清新嘅搭配 有薄荷叶 柠檬汁🍋 配埋辣椒碎 茄子 酸甜辣嘅碰撞好开胃好清新😚 而大虾有炭烧味 个人认为作为开胃菜系唔错嘅选择 但就可能有少少辣🤏🏻未必𠮶个都适合呢个口味
🥭芒果糯米饭
糯米饭好烟靭 椰汁味都好香浓 甜而不腻 味道唔错 但芒果可能因为唔啱季节 所以冇乜芒果味 同埋有渣 呢个比较普遍🤔
🍨泰式街头椰子雪糕
呢个十分推荐👍🏻 泰式风味好重嘅一个甜品 入面有粟米🌽 花生粒🥜 椰子雪糕 椰子片 同埋成个椰子🥥 钟意椰子嘅朋友一定要试吓 配搭好夹 作为一餐饭嘅结尾好满足😋
整体黎讲餐厅食物食质素吾错✨价钱虽然算系中上 但系如果系钟意食泰菜嘅朋友都值得去试一下🤍