2019-04-18
今日收咗工同朋友系荃湾买嘢,见到系地铁站对面开咗间越南牛肉粉,入面好多人帮衬,所以决定食完饭先返屋企,入到去发觉座位好大又寛松,而且装修都好新净,感觉好舒服!佢地最出名就系牛肉河粉,所以我先叫两碗嚟试下,我个碗系香茅猪扒汤河,首先佢地河粉,不但滑而且食落有一阵阵香草味,非常特别,应该同佢地既汤底有关,另外香茅猪扒都煎得非常松软,完全保存肉汁,之后上菜系牛油鸡翼,首先只只鸡翼有我半只手掌咁大,外层表皮炸得甘香松脆,再涂上美味既牛油,鸡肉非常幼嫰,加上淡淡牛油香味,简直一流!我地仲叫咗一碗上汤萝卜去去油,萝卜煮得好淋,入口即化,而且个汤汁好浓郁,一饮就知道煲咗好耐先有既味道,最后我地仲叫埋香茅猪颈油纸卷,纸卷内除咗有猪颈肉,仲有萝卜丝,青瓜丝等等,配埋佢地特有酱汁,食落非常惹味,所以推荐大家一定试下咁有特式既牛肉河粉店!