2024-04-14
收工约埋旧同事去左北角觅食,旧同事话好耐冇食鸡煲,突然谂起家姐推介过金乐轩呢间隐世小店,就系咁我地2个就即刻出发去食好野!我地冇预约到枱,但可能仲未到黄金晚饭时间,所以店内仲未坐满,可以即时有位。话明黎食鸡煲,当然梗系第一时间点左‘’老重庆奇味鸡煲‘’,餐厅好细心,鸡煲有2种分量;可以选大同小煲。我同旧同事得2个女仔,当然就系点左个小煲,咁就唔会只系食到鸡煲食唔到其他野喇!但正当你以为小煲分量唔多时,原来都系一大煲,有半只鸡既分量。还好我地先点左鸡煲后再慢慢点其他既配菜,所以最后都冇余下太多野食唔晒。金乐轩最出名就系鸡煲,有重庆特色之余,汤汁麻口配上嫩滑鸡件,非常惹味。食完鸡煲我地当然唔好浪费咁惹味既汤汁,我地再点左墨鱼丸鱼皮饺双拼,鲜淮山,炸芋头,篙笋做鸡煲配菜。另外,我见餐厅墙上推介必食之选有麻辣鱼皮,我自己超钟意食鱼皮。当然就唔会放过喇!鱼皮真系超爽,再配上麻辣汁,好味到唔停得口。最尾我地仲点埋麻辣皮蛋。全晚都系重庆麻辣风味,正😋
全晚都系重庆麻辣风味,正😋