2021-01-22
正所謂”秋風起三蛇肥”,喺咁凍嘅天氣梗係要食返碗蛇羹暖下身啦!!!💚枝竹蛇腩煲飯一般嘅蛇羹店都係配臘味糯米飯,呢度配煲仔飯非常特別。雖然外賣冇跟砂煲,但係仍然食到飯焦,蛇腩同枝竹嘅份量都幾多,蛇腩醃得非常入味而惹味,口感結實彈牙,非常好味!!! 唯一挑剔嘅係整個配搭比較乾,如果有煲仔飯豉油嘅話味道會更加好。💚 蛇羹加大左嘅蛇羹仍然唔係太大碗,蛇羹入面雞肉同豬肉仲多過蛇肉,感覺唔太足料,外賣亦冇跟胡椒粉同醋,但係有檸檬葉同薄脆,加上薄脆之後令口感更加豐富。💚 蛇湯蛇湯嘅味道普通,似一般嘅例湯,冇藥材味。味道: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌑🌑------------📍 蛇王燊 (灣仔)灣仔交加街富榮閣地下------------#tiufufoodie在灣仔 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfood #foodporn #foodlover #香港美食 #傳統美食 #蛇羹 #蛇店 #灣仔美食 #食好西 #食評 #香港食評 #美食攝影好味 #老店 #蛇王燊 #蛇湯
💚枝竹蛇腩煲飯
💚 蛇羹
💚 蛇湯
蛇湯嘅味道普通,似一般嘅例湯,冇藥材味。
味道: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌑🌑
------------
📍 蛇王燊 (灣仔)
灣仔交加街富榮閣地下
------------