2021-09-29 87 浏览
昨日去咗港岛东区做嘢,做完嘢就约咗朋友系附近食嘢,见到形荟商场开咗间新餐厅叫喜亭轩,眼见餐厅环境都唔错就去试吓先。喜亭轩早上、中午丶下午茶有点心食。中午、晚上就有鸡煲海鲜火锅放题。昨晚就嚟食鸡煲+火锅先,餐厅有分唔同时段,价钱都会唔同。前菜一坐低店员就先送上四小碟小食,有泡椒凤爪、麻辣海蜇、中华沙律、香辣鲜竹猫耳朵。我本身都钟意食海蜇,呢度海蜇食落好爽口,之后仲叫多round 添🤪刺身打边前会先送上刺身,有三文鱼、带子、泰式虎虾、北寄贝丶油甘鱼😋😋😋😋样样都几新鲜,唔错。鸡煲+ 火锅之后就送上鸡煲,每件鸡都好惹味,食完鸡煲就转食火锅(打边炉) 😋 汤底点咗个鸳鸯锅(麻辣/皮蛋芫荽)。海鲜拼盘餐厅会送上青口、鲍鱼、海虾、元贝、沙白、斑腩等海鲜,样样海鲜都新鲜㗎。其他海鲜类,海虾、青口、水鱿鱼、鲩鱼片等系可以无限任食😂,海虾我当然要嚟多几round 啦☺️肉类有美国SRS黑毛和牛、安格斯肩胛肥牛、西班牙黑豚肉、蒙古羊肉卷,梗有一款啱大家,我呢个牛魔王,当然食咗几碟牛食返够本😋食到咁上下其实都差唔多饱饱地,叫多几款丸、加上我最爱嘅蟹棒、芝士肠、娃娃菜、粟米咁啦,每次打必我都必点😆粉面如果大家未
昨晚就嚟食鸡煲+火锅先,餐厅有分唔同时段,价钱都会唔同。

前菜

刺身
样样都几新鲜,唔错。

鸡煲+ 火锅

海鲜拼盘

肉类

粉面
如果大家未饱嘅话,呢度仲有红薯粉、粉丝丶出前一丁、稻庭乌冬丶想食饭嘅都有㗎,但我已经好饱,食唔落喇😂

雪糕
放题又点会唔食雪糕呢,大脚板、Mega丶红荳乐系可以任食嘅。另外每人可以拣其中一杯Dreyers 十胜红豆/Dreyers吕宋芒果/Movenpick 云呢拿/Movenpick士多啤梨/Movenpick朱古力/Movenpick咖啡,食完就划上完美句号☺️

饮品
饮品方面,有枝装水👍、汽水、盒装无糖乌龙茶、盒装绿茶、芒果汁、芭乐汁、忌廉沟鲜奶、狮威啤酒、嘉士伯啤酒⋯⋯留意返,以上饮品餐厅系分开咗3个不同位置摆放,要留意一下。

整体:食物质素都算唔错,用餐环境亦唔错,枱与枱之间都够阔落,坐得都舒服,店员都nice , 餐厅位置都近巴士总站、地铁站,有机会都会再嚟☺️
2021-09-28