2020-11-06
今日喺中环发现咗呢一间主打川菜既餐厅,我被午市套餐既香锅深深吸引住,份量比想像中多,而且味道都唔错。麻辣田鸡香锅 ($68)第一次叫香锅配搭田鸡,估唔到味道相当夹。田鸡香口惹味,肉质鲜美。不过食香锅,我会将重点放喺配料到,啲酱汁牢牢咁依附系每一样食物之上,而且有得选择辣度,小辣对我来讲就啱啱好,香口得黎又唔会食得好辛苦。莲藕口感爽脆,薯仔吸收晒啲酱汁,好入味,用香锅黎下饭真系一流。川式口水鸡 ($63)用鸡肉砌成嘅肉山,份量相当慷慨。麻辣汁除左辣味,仲有阵阵麻香,味道层次丰富,但又唔会有油腻之感。鸡肉口感嫩滑,唔鞋口。今日喺中环发现咗呢一间主打川菜既餐厅,我被午市套餐既香锅深深吸引住,份量比想像中多,而且味道都唔错。红糖糍粑 ($48)每次食亲川菜一定会叫嘅菜式,口感外脆内软,入面好似麻糬咁软糯,配埋黑糖一齐食就系好完美既一餐了。可惜今日已经太饱,无缘食埋冰粉。最后两个人叫咗二个套餐但系都食唔晒,呢个价钱黎讲我觉得相当抵食同满足。另外套餐仲会包埋嘢饮同前菜,我哋就饮咗酸梅汤同柚子茶,饮品方面就冇咩特别啦~
麻辣田鸡香锅 ($68)
川式口水鸡 ($63)
红糖糍粑 ($48)