2009-07-19
19-7-2009朋友又想食寿司, 我就反而想嚟碗鱼生丼, 又据闻呢度师傅系湖舟过来的, 呢日的铜记 lunch 嚟试试. 星期日的 lunch hour 原来好少人, 2 人 walk in 坐了最近门口的 4 人台 叫了蟹肉 + 海胆 + 三文鱼籽丼的 set lunch ($185):-前菜系汁煮牛肉: 质地软腍, 酸酸甜甜, 落了姜香了唔少, 几好的开始.渍物次次我都放弃, 但 d 萝白十分清香, 今次忍唔住食晒 三色丼卖相 10 个靓! 蟹肉鲜甜, 三文鱼籽咸鲜十足, 不过海胆就甘而不甜, 特别系将 3 样嘢拌匀 wasabi 嚟食, 更觉海胆新鲜度麻麻哋, 有少少败兴. d 饭亦唔马虎, "body temperature" 的, 醋味刚好, 配上好香好啃的 wasabi, 好食. 一碗丼份量都几大, 食完饱到而家 (6 个钟后了!), order 时要留意.味噌汤浓而不过咸, 落了大量菠菜, 多一份清新, 比较常见的昆布更对口味.仲有蒸蛋, 十分香十分鲜甜, 可惜最后先轮到佢, 食时已摊冻唔少了.朋友食「特上寿司定食」($250), 有 10 件手握 + 6
渍物次次我都放弃, 但 d 萝白十分清香, 今次忍唔住食晒
朋友食「特上寿司定食」($250), 有 10 件手握 + 6 件卷物, 卖相我觉得一般, 不过试了一小啖的中 toro 及一件 mashed 葱吞拿卷, 系好好食的.
甜品系 homemade 的士多啤梨 panna cotta 及石榴果冻, 卖相及诚意都满分, 不过就唔多啱食了 -- 石榴果冻的酒味太劲, 配上旁边好酸的 berry sauce 及奇异果 etc, 味道有点怪; 士多啤梨 panna cotta 一样太多 berry sauce, 不过够香士多啤梨味, 奶味亦够, 至少比果冻好.
环境唔大, 坐得舒服, 但 ventilation 真系麻麻, 我哋已经离厨房 ok 远了, 油烟仍然几严重, 唔敢想像坐 counter 会点?
连加一约 $200 埋单, 几满意, 值得试试的.