2018-02-26
我同朋友一直都好钟意揾啲新式素食西餐,因为比传统中式易入口,又较少色素健康啲!见中上环有间新开张嘅,就放工后同朋友上去试下!位置处于中环同上环之间,楼下要行一层楼梯先揾到电梯的。店内以镜子为主题,好多块镜贴喺墙,几有特式。Vegan系指strict vegetarian,连蛋奶都不含,所以呢度嘅奶系由豆制成,而芝士就系椰子整成。头盘点了蔬菜天妇罗,有别于一般日式料理,呢度选用左红椒、黄椒和青瓜,而酱汁就系橄榄油加黑醋,易入口又开胃!主菜加$68有餐汤同田园沙律🥗,蘑菇忌廉汤上嘅烘包热又脆,而蘑菇汤香浓足料!第一道主菜系牛肝菌义大利饭,一堆煎香嘅蘑菇放上面,而烩饭嘅菇都大大粒好有咬劲,香草🌿落足更惹味!第二道主菜系香草酱长通粉,最爱甜罗勒青酱,基本上配任何意粉都好食,最重要系个够香!由于太肚饿,而且上两道真系好好食,所以点埋第三道主菜四色芝士阔条面,虽然知道这些都不是真的乳酪制品,但出奇地有相似嘅香味,而且绵滑嘅口感都好正,有一点点橙黄色更像车打芝士!加上免头的炸蘑菇又热又脆, 配合一齐食好夹!总括而言,今餐觉得自己又健康又环保,一定会推介喜欢吃素嘅朋友一齐再来,如果分量多一点就更满足我
总括而言,今餐觉得自己又健康又环保,一定会推介喜欢吃素嘅朋友一齐再来,如果分量多一点就更满足我呢个大胃王喇!