2020-04-25
今日星期六难得有假放,决定同朋友出街,去中环旧区行下影下相轻松一下。行行下见到有间台湾养生汤面馆,望望餐牌好似都几吸引,于是乎就决定入去坐低,食返个休闲午餐🥣。汤面馆主打养生汤同埋药膳,大部份餐都可以配手打面、米线同埋饭仲有各款不同小食。朋友同我就一人叫左一个汤米线。朋友食药膳养生汤农场鸡米线,饮罐装柠檬茶。本人就食药膳古早牛肉汤米线,饮荔枝乌龙茶,另外我地仲叫左个卤水鸡翼(五只)。上餐速度都相当快,可能铺头当时客人唔算多。食物卖相相当唔错,无论鸡肉或者牛肉都大大嚿,对于食肉兽黎讲相当吸引,但汤底方面望落就比较油。而味道方面呢,汤底味道偏咸,同望落一样比较油腻,药材味亦都唔算突出,以主打药膳来讲比较逊色。米线方面相当弹牙,系本人钟意嘅口感。鸡肉食落口亦都比较滑,而牛肉就系普遍台湾卤水牛肉味,卤得入味肉质腍滑唔会打渣。最令人喜出望外嘅就系个小食-卤水鸡翼,入味之余鸡肉嫩滑,非常好食。价钱方面以铺头系中环呢个地理位置来讲都唔算贵,加埋都系食咗$199。但舖头位置唔算宽躺,坐满人客都系20位左右。座位尚算舒适,都适合情侣或者三五知己吹吹水。总括黎讲,都算系食咗个愉快午餐!!😁😁
上餐速度都相当快,可能铺头当时客人唔算多。
总括黎讲,都算系食咗个愉快午餐!!😁😁
药膳养生汤农场鸡米线
卤水鸡翼