2022-06-26
朋友话今餐想食好啲,所以由佢带路去左中环一间环境典雅既餐厅食西餐!餐厅座位阔落舒适,光线柔有情调。我地各自点了一份dinner set,因为朋友钟意食海鲜,所以佢特别叫左seasonal lobster with oyster set 📍餐包点餐之后,侍厅就好快手攞左口感松软的香草面包比我地食住等,加埋附上既黑醋橄榄油味道更丰富。📍青芒果虾他他充满泰式风味的一道头盘,爽口的青芒果果肉同弹牙既生虾好夹,旁边配有甜甜地的椰子水同青柠汁,味道酸酸甜甜特别开胃。📍三式生蚝有别于普通的生蚝,呢款特别在生蚝上放了自家制作的海草啫喱和白醋三文鱼子,而第三款则放上苹果丝,食落味道丰富几得意。生蚝的质素也唔错,新鲜唔会食到腥味。📍鲜蚝周打忌廉汤汤入面加了鲜蚝去制作,味道比一般的周打汤多添鲜甜味,几好饮。📍紫薯汤紫薯汤颜色鲜艳,卖相好靓,饮落有好香好浓厚的紫薯味,甜甜地几好饮。📍烟肉菠菜牛油焗龙虾配酥炸墨鱼汁生蚝主菜终于上场啦!开边龙虾大大只,入面既虾肉啖啖肉好弹牙,夹埋牛油汁食几惹味。旁边仲有几只酥炸生蚝,唔好睇佢成只黑麻麻咁其实味道都有惊喜,咸香有鲜味。📍脆煎金鲷鱼配海鲜南瓜汁切开鱼柳个时已感觉到鲷鱼
📍餐包
📍青芒果虾他他
📍三式生蚝
📍鲜蚝周打忌廉汤
📍紫薯汤
📍烟肉菠菜牛油焗龙虾配酥炸墨鱼汁生蚝
📍脆煎金鲷鱼配海鲜南瓜汁
切开鱼柳个时已感觉到鲷鱼外层煎到超脆身,鱼皮咬落脆卜卜,鱼肉肉质结实多汁。不过南瓜汁相对淡味啲,如果可以浓味啲会更加好。
📍焗苹果杏仁芝士挞配云呢拿雪糕
甜品质素都唔错,苹果挞有好多一粒粒的苹果肉,挞皮酥脆,配埋雪糕食好味!
环境气氛宁静舒适,几岩约埋朋友一齐食倾下计,愉快满足的一餐。