2005-08-06
老友久休复出,新工同我o系同一区,当然要出黎食下晏啦!午餐时间紧迫,又想食餐好o既,不禁谂起呢间旧式扒房,刚好位置亦o系我地office中间,就决定黎锯个扒。闲日o既中午时份,餐厅只有不足七成满。对上果次黎已经系十年开外o既事啦,还好环境人事依旧,不少老侍应仍然健在,令人欣喜。是日午餐有四款主菜可选,除指定动作o既牛扒同羊胺外,仲有虾沙律同肉酱意粉。黎乐意餐厅,唔锯扒点对得住自己呢?老友叫左牛扒,要五成熟,我就要羊胺,medium rare。餐汤系周打蚬汤,一大锅摆o系餐厅门口左方,洋葱同烟肉碎则另置于一个玻璃兜内,由侍应上汤时至「不」入汤碗,再淋上汤。如此细心安排,可惜味道依然系淡淡的,唔系好有周打汤应有o既鲜味,不过都食倒几粒蚬肉。配汤o既系切薄片o既法包多士,点汤本来系几适合的,不过汤太稀‧‧‧终于等到主菜上场,老友o既牛扒好有牛味,熟o既程度亦刚好,配芥末酱绝对系一流。我个羊胺亦好出色,四条骨分成两件,肉质嫩滑,好有羊味之余又唔会臊,好味!两样主菜o既伴碟都系长豆、甘荀粒同薯仔,份量都唔少,味道就普普通通啦!食完主菜,又点少得甜品呢?望下左右隔离,见午餐送o既甜品只系一片普通到
食完主菜,又点少得甜品呢?望下左右隔离,见午餐送o既甜品只系一片普通到极o既瑞士卷─如此货色又点可以满足倒我地呢?同老友对望一眼,即时扬手向侍应要来餐牌,另叫甜品。由于都几饱,老友叫左个净士多啤梨,我就叫左个火焰香蕉。士多啤梨洒左糖霜,入口满有传统o既香甜味,清清地,都唔错。我个火焰香蕉系经理亲自「煮」理,香蕉用橙酒煎过,虽然略嫌火侯未够,味道都OK。由于我地两个都唔钟意食云呢拿味雪糕,所以食剩一球雪糕。
食完甜品,餐茶我要左斋啡,估唔到味道都OK,饮落似绿宝山一类带微酸o既品种。埋单一人$140﹝午餐应该系$78加一﹞,以各类配菜o既水准计系略贵,不过个扒真系有水准,加埋怀旧o既感情分,仍然觉得值回票价。个笑面系俾个牛扒同羊胺o既。
两个人倾倾讲讲,好快又够钟要赶番公司,继续开工‧‧‧