2024-04-12 26 浏览
前几天路过黄埔仁孚后面,咁啱有个车位,醒起之前有当区朋友提过有间好正嘅天妇罗,于是一路揾,原来要去到街尽头咁滞,去到一望人头拥拥我同老婆又鬼咁肚饿,于是只有放弃,一望对面见另外有间日本野,虽然都好多人但吧头仲有位,于是姑且一试,餐牌是一般居酒屋咁,样样有啲但又唔算好多嘢,谂嚟谂去见价钱唔太贵不如就试吓「亚妈家姐」即厨师发办。坦白讲日本嘢我食咗几十年贵贵都食过,一入口就知好与坏,估唔到八百几蚊竟然有中环两三千嘅效果,个餐除咗有拖罗、左口边、日本象拔之外,竟然连红衫都有,呢种鱼你唔好以为红衫系cheap嘢,实则十几年前我在跑马地某名店食过,当年几片都都要我五旧 水,呢度咁阔佬用嚟做餐,加上啲鱼好新鲜,我觉得性价比相当高。另外我哋仲加咗杂锦天妇罗,粉唔厚入口松化食完纸上亦冇乜油,可见厨房有番咁上下功力。除食物外当晚只有一位服务员,佢一个后生女跑晒全场招呼二三十人,但又保持礼貌笑容,今时今日香港真系需要咁嘅服务态度,要特别比个赞佢👍🏼