2018-04-12
由于晩饭没约人的关系,决定放都黎个漫步中环,顺手觅食。行著行著,首先被咖啡店吸引住,驻足3分钟,然后放弃,因为咖啡喝不饱,加入收藏名单,下次饮。再行多阵,点解有间冇名的店?好奇心驱使下,望望入面卖什么?原来食车仔面!!!但店舖装修同我印象中的车仔面店不太相同。印象中的车仔面店比较污糟,呢间舖蓝白装修总觉得同车仔面格格不入,一于试一试!入到去见到餐牌有set 好的车仔面,但好似总有一样唔啱食,所以决定自选!老板话牛丸系必试之选,冇理由唔听佢讲,咁就叫一个牛丸蟹柳猪润麻辣粗面吧!老板拎碗面岀黎,第一个问号岀现,啲汤呢?!经老板指点先发现,原来啲汤早就岀现在桌上。桌上有个暖水壶,原来呢度啲汤系自己加的。加完汤,第二个问号岀现,碗面隔离的是什么?!今次唔问,自己试下。哦!原来系麻辣,即系话我可以根据自己可接受的程度加入麻辣啦。我呢啲嗜辣的人当然二话不说就把它全倒入面中。它们家的麻辣都系偏向港式麻辣,即辣比麻多,不过都几香,勉强接受吧!(我本身钟意麻多过辣)既然老板主力推介牛丸,第一啖就试牛丸。又真系几好食㖞,牛丸虽然细粒,但好香,而且中间有肉汁,不错!再试蟹柳,有少少鲜味,可能系我错觉,还可以
再试蟹柳,有少少鲜味,可能系我错觉,还可以!
猪润,没苦味,不硬,新鲜,好味!
唯一美中不足的是……点解会有萝卜丝? !我唔食萝卜的😥一般车仔面好似没有萝卜的,下次再去要记得叫老板走萝卜。
整体来说,这是一间几特别的车仔面,下次再去试其他食品
P.S. 老板新入咗一种叫胡椒猪肚丸的食物,佢叫我下次试,讲下讲下,佢直接拎咗两粒俾我试。好特别的味道,之前未食过,但又几好味,下次要再食😜