2019-06-02
已经差不多一年无写过食评,但尼间小店绝对值得我重新开始!本身同老公谂住食另一间餐厅,但由于个间无位,所以我哋唯有另找去处。经过尼间店,见到店名系“碗碗香”,以为应该系饭为主,但原来尼度主要卖贵阳菜(之前好似无食过🤔),除咗饭仲有粉面同小火锅(好似都几得意)。而我哋就分别叫咗回锅肉饭,全蛋凉拌面同卤水拼盘。全部都可以拣辣度,由BB辣去到大辣,而我哋就所有𩠌都拣咗小辣。首先讲下全蛋凉拌面,完全无谂过味道会系酸辣,但系又好好味,唔似平时系其他米线店食到嘅酸辣味。面条细幼,易入口,亦都时易入味。当中又有泡菜(椰菜)同酸豆角,大概系其中的酸味来源。本人对酸豆角都特别偏爱,又好少系香港食到好味嘅酸豆角,尼间算系非常不错。另外老公叫嘅回锅肉饭,啲回锅肉好厚唔似有啲川菜馆个啲切到劲薄,成盘𩠌系菜多过肉。尼个份量$76唔算贵,另附饭同苗乡苦丁茶(解辣)。而小辣嘅程度唔算辣,钟意食辣嘅朋友可以考虑中辣或大辣。而味道都非常唔错,可以同我系四川食个啲有得比,但又有啲唔同。但绝对好过好多系其他餐厅食嘅所谓“回锅肉”。最后系尼个卤水拼盘,可以拣辣或唔辣。个人觉得拣咗辣之后,又唔太似食紧卤水,不过味道几特别,有点似
最后系尼个卤水拼盘,可以拣辣或唔辣。个人觉得拣咗辣之后,又唔太似食紧卤水,不过味道几特别,有点似热嘅凉拌菜?😅唯一不足系排骨嘅肉太硬,咬咗两啖就无食了🤦🏻♀️,其他牛筋等都算不错。
有机会一定会再来试下其他嘢食。