2018-08-16
一入去小店嘅时候老板就好热情咁样招呼,一路做咗好几个面嘅介绍,亦都好大口气讲话啲完全系冇味精,真材实料,用咗好多骨同香料去淆个汤底, 仲要话保证饮两碗都一定唔会口干,口干嘅话就揾佢算帐, 咁好呀,就睇下你有几巴闭!?我叫咗个小辣红油牛肉粉,第一下一定系饮咗个汤底先,惊喜,真系惊喜,好好饮!个汤底有少少香料、花椒、酸菜、芫茜等等夹埋一齐嘅味道,汤真系十分之惹味。之后就到牛肉,啲牛肉除咗有牛肉味之外,心机系完全明白嘅,牛肉炆到透左!超入味!不过唯一一样嘢系需要下次再试时食嘅就系个粉,而唔系食面,老板亦都介绍咗下次去到要试试佢哋个口水鸡。好,睇埋你有无讲大话先啦!?最后汤,我完全饮晒,过咗好耐都真系冇口干!好耶!最后要留意:汤底因为有油,所以先带到鲜香味道,所以可以叫少油,如果唔系,都真系几油(不过当然,味道又会有小小唔同) 食后感:铜锣湾寸金尺土,坐系比较迫,但当日去到因为冇乜人,所以都ok舒服,嘢食嘅味道同心机令我一定会再返去试试其他野。