难得朋友传来喜讯,作为知己既我又点可以唔借呢个藉口聚一聚呀!是晚想揾个静静地既地方促膝谈心,所以友人十分细心帮我地book左呢间餐厅!「Passione Italitan Restaurant」座落于铜锣湾渣甸街既渣甸中心,由地铁站出口行过去唔驶五分钟就到,非常就脚!餐厅位于大厦既三楼,整栋大厦基本上都系以食肆为主,不过当晚认真唔好彩遇着坏䢂,两部䢂只得一部正常运作,喺天寒地冻之下唯有硬着头皮直踩三层楼梯!餐厅开张只有三个几月,细问之下原来主厨「Chef Frankie」曾经跟随米芝莲二星餐厅「Don Alfonso 1890」既星级名厨Chef Ronald Schuller学艺多年,而Frankie开呢间餐厅既目的系可以秉承正宗意大利菜既概念,把传统发挥得淋漓尽致,将正宗既「意式风味」带俾每一个香港人。香煎北海道带子配烧椰菜花、意大利西兰花及椰茸汁 ($158):一上枱既presentation非常得体,冇得输!带子煎到刚到火喉,能够做到外脆内软,令到咬落去既时候仍然食到juicy既感觉。虽然只系细细粒,但配菜好似椰菜花同西兰花等等能够令到整体感觉非常之refreshing,值得一
香煎北海道带子配烧椰菜花、意大利西兰花及椰茸汁 ($158):一上枱既presentation非常得体,冇得输!带子煎到刚到火喉,能够做到外脆内软,令到咬落去既时候仍然食到juicy既感觉。虽然只系细细粒,但配菜好似椰菜花同西兰花等等能够令到整体感觉非常之refreshing,值得一赞!
香煎北海道带子配烧椰菜花、意大利西兰花及椰茸汁
意式牛尾汤($88):牛尾汤非常足料,整体感觉十分浓烈,直情可以用黎捞饭咁济!除左主角牛尾之外,更加见到切到好细粒既配菜好似红萝卜、薯仔等等,浓得黎却唔太咸既感觉非常之好!
意式牛尾汤
大虾扁意大利粉($198):大虾煎得非常入味,意粉既硬度亦刚刚好,al dente感觉十足!不过,美中不足既地方系意粉既sauce有点奇怪,明明见到系落足蕃茄仔等等既配菜,但点解总系有D好似豉油汁咁既味道呢?
大虾扁意大利粉
炭烧西班牙黑毛猪肩肉($288):绝对系不可不试之选!平时食牛扒问你要几成熟就问得多,但讲到食黑毛猪问你「个temperature要几多?」都系第一次听到!个人意见认为medium最适合想食口感juicy但又怕食「生猪肉」既朋友,表面能够烧到crispy之余裹面亦能锁住肉汁,软腍腍既咬感实在一流!

另外,不得不提既系果个三角形、好似西多士咁既形状既配菜,原来裹面系由粟米蓉代替左面饱既西多士黎架,真系非常有特色!
炭烧西班牙黑毛猪肩肉
意大利芝士饼 ($78):呢度既Tiramisu标榜即叫即做,虽然系咁但都唔需要等太耐,唔驶十分钟甜品已经上枱,抵赞!侍应哥哥特别提醒我地要搅混佢,否则味道会过浓!Tiramisu即叫即做既感觉非常之好,即使上枱已一段时间但隐约仍感受到微暖既感觉,非常特别!
意大利芝士饼
总括黎讲,呢度既环境非常舒适,枱与枱之间既距离非常寛阔,即使讲秘密都唔驶惊俾隔离听到,私稳度十足!即使系米芝莲级数既美食价钱都只系几百蚊一位,喺百物腾贵既香港真系够胆讲绝对物超所值!
2016-01-26
香煎北海道带子配烧椰菜花、意大利西兰花及椰茸汁