2021-12-08 398 浏览
 记得疫情前曾经计划去意大利,事隔2年我间中谂起都会揾间意大利餐厅当去左旅行...   沿半山扶手梯上到苏豪伊利近街行下望下大馆,路经中环街市,行下欣赏下沿路风景的确有去旅行感觉Openrice 订座晚餐有7折都好抵食  入到餐厅里面灯光浪漫有格调,一坐底waiter 送上Sparkling Prosecco,饮啖酒放松下,Prosecco 有果香之余带微酸,唤醒味蕾   好快waiter 送上餐前面包,咬落几香 Burrata每星期由意大利直送Burrata Cheese,比mozzarella更creamy更软滑细致,里面奶香十足,简单加上pepper 食返原有味道,creamy burrata 的确好正starter Parma Ham 份量都唔少,Aged 20个月入够香口而唔过咸 下次可以叫其他味既 Carbonara 意粉用上手造意粉,软硬适中,用炒香Pork Guanciale系正宗意大利腌制猪肉,正宗意大利Carbonara先用,加上Pecorino DOP cheese芝士味香而唔会过浓,整体入口不油不腻  Organic-Fed Chicken鸡肉烤得几香,咬落ju

Openrice 订座晚餐有7折都好抵食

好快waiter 送上餐前面包,咬落几香

Burrata

Burrata

Parma Ham

Parma Ham

Carbonara

Carbonara

Organic-Fed Chicken

Organic-Fed Chicken
鸡肉烤得几香,咬落juicy仲几滑,旁边side dish有烤什菜

Italian Salad

Buffalo Mozzarella
Mozzarella入口好香滑,配上新鲜沙律菜感觉好fresh

Over Baked Pramigiano Reggaiano Baby Spinach

用热辣辣铁盘上枱,得别香而且可以保持温度,香浓芝士焗菠菜,非常惹味

Tiramisu

Homemade Traditional Tiramisu
的确系必食甜品,咖啡、芝士、手指饼,完美配合,cream cheese 打得软熟滑溜,入口香滑唔腻,味道绝对拍得上大酒店水准

Illy Coffee Cheese Cake

Illy Coffee Cheese Cake
听闻Cheese Cake都唔错!果然有别于一般Cheese Cake,入口软滑,加上旁边香浓espresso平衡芝士腻

高质正宗意大利菜再加埋7折优惠,环景舒服幽美,简直无得弹
  • Tiramisu