2019-08-30
「Fresca」o系意大利文即系好fresh 好清新o既意思,呢间cafe / coffee shop 由一杯咖啡到轻食,到pizza、羊架都有提供,仲有寄卖多种红酒同相信系意大利出产o既糖果。今日同朋友o黎食个tea,呢度d holiday brunch 唔会话好大份,都属于轻食类,做tea 正好。牛油果焗鹌鹑蛋配三文鱼意瓜沙律($65) o既沙律主体系青瓜同黄瓜丝,本身无乜味,但系上面o既提子因为经过冧酒熬制,味道非常之浓甜而带有酒香,红色o既石榴籽亦好juicy。三文鱼则系以红菜头腌制,会多一种蔬菜o既气息,系个健康o既美食~我本身都几钟意食牛油果,出面食通常都会被拼做沙律配料o既一部份,今次则系主角。佢o系将个牛油果切开一半,巧妙咁酿o左只鹌鹑蛋入原本粒核o个个窿度,再连埋d 芝士一齐焗。好滑腻,成个都充满蛋黄o既口感!厨师路加精选香煎法式西多士($48) 又系有份沙律,就是普通田园沙律,不过都加o左少许头先d 冧酒提子同石榴籽。西多士,可能食惯港式o个d,最初头谂以黑醋代替糖浆会唔会唔够甜?但原来系唔会的,因为厨师o系里面已经搽o左炼奶同榛子碎,连同面头o既焦糖香蕉,甜度已经
牛油果焗鹌鹑蛋配三文鱼意瓜沙律
牛油果焗鹌鹑蛋配三文鱼意瓜沙律 ($65)
厨师路加精选香煎法式西多士($48) 又系有份沙律,就是普通田园沙律,不过都加o左少许头先d 冧酒提子同石榴籽。西多士,可能食惯港式o个d,最初头谂以黑醋代替糖浆会唔会唔够甜?但原来系唔会的,因为厨师o系里面已经搽o左炼奶同榛子碎,连同面头o既焦糖香蕉,甜度已经十分足够,而且比糖浆味道自然得多!
厨师路加精选香煎法式西多士 ($48)
厨师路加精选香煎法式西多士
加$20 可配basic o既coffee or tea,咁我再补多少少钱,点o左杯Iced caffe latte (共加$28),bartender 话系选料自六个国家o既咖啡豆再自家烘焙o架。
Iced caffe latte (跟餐加$28)
份外贴地o既系,可能位处屋邨地段,见d 婆婆经过又会同个后生bartender 倾几句,都几富有人情味。