2018-08-16
同男朋友睇戏前揾食,金百利上面有好多野食,上次我哋食左韩国嘢,今次试吓潮州嘢先!环境唔算好大,但座位都几多!如果同朋友聚会10人内都可以选择呢度,因为环境比较静同舒适!食物种类都几多!对于平时比较少食潮州打冷嘅我,今次可以试返够本!卤水墨鱼片 - 餐牌上面无嘅~ 餐厅有个黑板写住今日特别推介同海鲜时令价,男朋友钟意食就叫了!入口爽口弹牙,点一点白醋增加鲜味,食到停唔到口!方鱼肉碎蚝仔粥 - 潮州菜必食嘅其中一样!汤底好浓味,蚝仔都几多几鲜味,加胡椒粉更可以将味道提升!食完唔觉得口渴感觉!青榄炖猪𦟌汤 - 啖汤好甜好浓味,有清润感觉!卤水三宝 - 男友至爱必食,极力推介粉肝,好淋身又入味,入口真系有即溶感觉,口感一流!鹅片同鹅肠都好入味,肠比较爽口弹牙!真系好想叫多碟,但怕太过饱,哈哈!盐香冻乌头 - 系用元朗黄油乌头做,肉质滑之余唔太咸!荔蓉香酥鸭 - 我地都系芋头迷,见到已经想叫嚟食!上枱时刚刚炸起好热好脆,芋泥入口好粉好好味,配以酸梅汁入口感觉有少少似甜品!我哋话同朋友或屋企人又多个地方食饭喇!下次一定要叫冻蟹试下!
青榄炖猪𦟌汤 - 啖汤好甜好浓味,有清润感觉!
盐香冻乌头 - 系用元朗黄油乌头做,肉质滑之余唔太咸!