陪朋友仔去诊所拎番份report后, 大家都有d饿, 其实佐敦一带的确好多野食, 但又唔想食茶仔麦记突然比朋友见到有间外面挂著红灯笼的拉面店, 其实门市细细, 好易被走漏眼自月头去完日本旅行番黎都无再食过拉面了, 一于试试入到店后, 地方唔算大, 大约有十多个坐位, 不过就好有日本既居酒屋风味挂著"一碗入魂"的牌匾, 好似好坚咁㖞, 真系要试过先知店内仲放咗一排日本烧酒樽同埋好多日本怀旧玩具, 我仲见到有两朵小丸子既帽挂咗起墙上面添望过Menu后, 见到店内标注著佢地既猪骨浓汤系经过多种猪骨新鲜去肴煮含丰富既骨胶原 (女士听到一定好喜欢) 所以汤身会较稠浓如果唔太喜欢饮杰汤既, 可以在落单时同侍应讲声同埋面既软硬度都可以任自己口味来order的, 呢2点我觉得做得很好很贴心不过我地第一次来, 就当然要试下"原味"先啦~落完单又环顾周围环境, 台上原来放有几款特别既调味除一般的七味粉,芝麻之余, 仲有一樽叫昆布醋同埋原粒蒜头供客人添加其实昆布系一种有益养生的健康食物, 相信昆布醋是减低饱滞油腻感, 不过我不太呻醋, 所以没有试了除以上讲的调味之外, 店主更拿出佢地既特产: 辣腌菜佢话食得
陪朋友仔去诊所拎番份report后, 大家都有d饿,
其实佐敦一带的确好多野食, 但又唔想食茶仔麦记
自月头去完日本旅行番黎都无再食过拉面了, 一于试试

挂著"一碗入魂"的牌匾, 好似好坚咁㖞, 真系要试过先知
含丰富既骨胶原
 (女士听到一定好喜欢) 所以汤身会较稠浓
如果唔太喜欢饮杰汤既, 可以在落单时同侍应讲声
不过我地第一次来, 就当然要试下"原味"先啦~
落完单又环顾周围环境, 台上原来放有几款特别既调味
, 所以没有试了
除以上讲的调味之外, 店主更拿出佢地既特产: 辣腌菜
佢话食得辣既朋友先好加呀, 因为都几辣下
(啱我)
好了, 我点的黑蒜达人来了~
侍应送上台时著我们要小心热, 最初以为是讲紧汤同d面, 原来系个碗都好热架,
咁样就可以保住汤既温度, 虽然是小店, 佢既细节位系比坊间做得好好, 好细心

黑蒜达人入面有半边温泉蛋, 2片半肥瘦叉烧, 粟米, 干蒜, 葱花, 个底仲有d芽菜
可能你地会觉得黑蒜油可以再多少少, 但...我觉得系适中, 因为我唔钟意太油, 通常都会有一朕油起面
女仔怕肥嘛, 所以我觉得啱啱好
黑蒜达人
好, 讲到个汤底咁劲, 识食拉面就一定系先试一口汤先啦~
 汤底就是拉都的灵魂所在
wow....饮完我用呢d表情去表达 >>>

喂, 真系好浓, 浓唔一定系咸或味精味, 口感又唔会好似食碗仔翅果d咁杰身
黑蒜达人
面是幼身的拉面, 我唔钟意食淋面, 对我黎讲软硬适中, 份量都唔少
因为想饮多d汤既关系, 个面系食唔哂啰
另外之前讲店主介绍果只辣腌菜, 我都有试少少, 如果就咁食就一定辣既, 加入汤一齐食就好d
不过唔想影响汤本身既味道, 我都只系加左少少啫
朋友的牛肉达人, 汤底是3选1, 佢都系拣左浓厚猪骨汤, 其余2款汤我忘了, 好像有款是辣的
牛肉是薄切, 唔韧!
佢对呢个浓汤都大赞, 平时好少见佢饮汤, 今次佢都饮左唔少
牛肉达人
小食就点咗个炸鸡软骨$25, 全部都唔系细粒, 微脆有赵口, 如果加枝酒就perfect啦~
炸鸡软骨
头先讲既原粒蒜头, 食法系咁呢↓
压一下就榨成蒜泥,
题外话, 呢度除咗拉面之外, 仲有饭类供应
↓↓↓超抵呀! 啱哂大胃王, 至少一次过满足3个愿望
(有汤, 有面, 有饭)
黑蒜达人
题外话/补充资料: "一碗入魂" 试过就会明白!
2016-04-14
炸鸡软骨