2019-09-02
同朋友喺佐敦买嘢,买完嘢本身打算行过去尖沙咀食饭,但系天气麻麻地,就行到附近嘅庙街,谂住揾嘢食啦,点知见到呢一间小店, 环境都唔错,一于试下。先嗌一客寿司试试,火炙比目鱼背入口嫩滑,火灸完令鱼肉充满焦香,油份充足,唔错。一上台就令我哋睇到哗哗声嘅筑地寿司杯,卖相超吸睛, 有五款寿司杯,分别用上蟹肉、吞拿鱼蓉、甜虾、海胆同三文鱼,款款都整得好精致,加上汁煮鲍鱼同埋三文鱼卷,感觉都几抵食。尤其系海胆超大片, 睇见都流晒口水, 而吞拿鱼亦都好鲜甜, 非常好食。而呢个蒜片一口和牛都好惹味, 牛肉粒好juicy,加埋蒜香同洋葱,味道好夹。我哋亦都嗌咗几款烧物试试,首推呢一个脆皮白鳝, 鱼肉够厚身,而且好弹牙,肉质好爽口,加埋外皮烧得好脆,必试。金菇牛肉卷亦够香口, 卷得好结实,唔会散开,加埋酱汁食都几好。我就比较钟意呢个大葱烧黑豚肉, 豚肉烧得够脆,大葱都够甜。朋友就比较钟意呢个厚烧玉子, 食落有蛋香。最后食埋呢个清酒煮蚬, 蚬肉够晒甜,加埋索晒汁嘅金菇,再饮埋呢个清酒汤,就够晒暖胃,雨天食都几舒服。估唔到庙街除咗平时食开嘅大排档同埋煲仔饭,都有一间咁高质素嘅日式小店,真系意想不到。
我就比较钟意呢个大葱烧黑豚肉, 豚肉烧得够脆,大葱都够甜。
朋友就比较钟意呢个厚烧玉子, 食落有蛋香。