2014-10-26 1040 浏览
是日与朋友一行10人来到尖沙咀聚会食晚饭,由识饮识食的朋友带路!由于系星期一再加上朋友一早订左位,所以即使系晚饭黄金时段亦无须等位!坐低倾2句,无耐就有老火汤饮跟住就系头盘,黎到食中菜,不过唔好以为头盘就一定烧味拼盘,今餐食既头盘绝对不是省油的灯!第一味是咸菜胡椒浸花甲,胡椒味恰到好处,有辣味但没有抢过花甲的鲜味!跟住呢个椒盐白饭鱼真系无得顶,听小二讲,佢地系用新鲜白饭鱼整既,所以食落去特别香口!生炒蚝松生菜包,蚝松加上炸米粉,口感丰富!法式焗元贝,用新鲜元贝焗成,配以西式调味,一款几有特色的菜式!百花马友虾胶煎肉饼,由于有虾胶成份,所以比一般肉饼更加弹牙,外层煎到金黄色,非常香脆!咬落去,亦食到啖啖咸香!送饭一流!招牌鸳鸯鸡,一边白切鸡一边蒜香脆皮鸡,个人比较喜欢白切果边,口感婌滑,鸡味突出!咕噜肉 - 甜酸味适中,由于个人好钟意食咕噜肉,本来谂住叫个白饭,但系比跟住个2个饭打消左个念头跟住2个饭,不得不介绍,第一款笼仔荷叶蒸花蚧糯米饭,可能我孤陋寡闻,之前未试过花蟹配糯米饭,所以感觉几新鲜,花蟹当然啖啖肉啦,溶入左蟹汁既糯米饭,更加系好食到停唔到口!不停添饭是常识吧!第二款腊味煲仔

坐低倾2句,无耐就有老火汤饮
节瓜章鱼老火汤
节瓜章鱼老火汤

咸菜胡椒浸花甲
椒盐白饭鱼
生炒蚝松生菜包,蚝松加上炸米粉,口感丰富!
生炒蚝松生菜包
生炒蚝松生菜包
法式焗元贝
百花马友虾胶煎肉饼
招牌鸳鸯鸡
咕噜肉
笼仔荷叶蒸花蚧糯米饭
第二款腊味煲仔饭,小二又讲腊味都系香港制造,重点介绍当中的腊肉,肥瘦分明,肥膏口感爽口弹牙,有别于一般"淋滋滋"果D!
腊味煲仔饭
最后食返个鱼汤浸蕃薯苗,为今晚晚餐划上句号!由于呢餐系朋友系同我庆祝生日,所以唔知张单几钱XP

题外话/补充资料: 听朋友讲,呢度自携酒水,不收开瓶费咖,对于爱酒人士应该算是福音吧!
2014-10-20
庆祝纪念