2024-02-22
由于新年期间家人想食点心开年,最方便大家一定系旺角/太子区,可惜周围都无得订位,最后有朋友提议不如试吓渌鼎记,因为可以订枱。一直唔知渌鼎记有点心食,只知打边炉好出名,所以抱住一试无妨心态,志在一家人聚一聚。而且新年期间都预咗点心同茶钱都加价,但依度竟然收原价,真系第一大惊喜。佢哋嘅点心系第二个惊喜,除咗造型特别,味道亦都好好,绝对比得上大酒楼大酒店中茶厅,价钱亦都合理,CP值得非常高。第三个惊喜(亦都非常推介):熊仔柠檬茶/奶茶($24),一杯等于两杯(一樽奶茶/柠茶,一个奶茶味/柠茶味熊仔,加上一杯冰),完全值回票价。两个半钟后杯茶仍然又冻又够味,超正!第四个惊喜就系当你order一杯野饮就扣一个位茶钱($12)。叫杯野饮又可以叹茶又可以饮其他嘢,都系俾多$12,我觉得佢哋做法好均真。新年期间饮茶预咗贵,但埋单九个人每人一百松少少,物超所值👍🏻👍🏻。
最后有朋友提议不如试吓渌鼎记,因为可以订枱。