2021-07-18
有一次好友生日, 好友R就提意到尖沙咀金马伦道嘅呢一间意大利餐厅《Attic Handmade Pasta 》。呢一间餐厅主打手工意粉, 自家制手工意大利面和现成的干意大利面差别很大。手工意粉蛋味更香浓, 而且口感更为烟韧。餐厅装修简单而华丽,楼底高,感觉宽敞唔焗促,而且仲可以望到尖沙咀闹市景致,同密友喺呢度食饭聚会, 感觉相当好。一坐低就会送上餐包,《合桃提子包》和《橄榄番茄干香草包》, 两者都热辣辣。 合桃提子包香甜松软, 橄榄番茄胞渗出阵阵香草气息, 一咸一甜, 配合埋 黑松露Salted butter, 一开始就令人有惊喜,期待。《忌廉蕃茄浓汤》,用新鲜嘅蕃茄烹煮, 每一啖都是蕃茄精华, 带点番茄嘅酸, 亦带有蔬果嘅甜,热辣辣,非常暖心。《安格斯侧腹膜横肌薄片配阿根廷青酱》, 美国嘅Prime出名牛味浓郁, medium嘅烹调, 保留咗牛肉嘅嫩和juicy, 点埋由各款香草和蒜蓉特制而成嘅青酱,鲜味一流。《金蚝意大利饭》 绝对系一个出色嘅fusion菜, 流浮山嘅金蚝饱满厚肉, 用咗蜜饯嘅方式令到外脆内嫩,蚝味十足, ristretto入面加入咗陈皮来调味,既食到意式嘅感觉,
《金蚝意大利饭》 绝对系一个出色嘅fusion菜, 流浮山嘅金蚝饱满厚肉, 用咗蜜饯嘅方式令到外脆内嫩,蚝味十足, ristretto入面加入咗陈皮来调味,既食到意式嘅感觉, 同时亦带有本地元素, 记不抢风头, 同时亦将各种味道发挥得淋漓尽致,赞!
最尾来一个《意式伯爵茶奶冻》, 滑溜嘅奶冻渗出阵阵伯爵茶香气, 亦透出玫瑰花瓣嘅优香。
大家都对整顿生日饭非常满意, 价钱大众化同时亦高质素, 难怪得到不少食客青睐。