2020-03-13
睇咗「跟黄秋生饮食」𠮶条片,见佢一开波就弹人𠮶碟卡邦尼意粉,但系大赞个炸鱼薯条,童话个蒜香豆豉鲮鱼意粉巴闭,就觉得条片应该系真心介绍,就即刻揾个friend陪我去试𠮶碟意粉。开门之前,以为佢只系其貌不扬嘅普通工厂大厦食肆,点知一推开门,见到啲灯光,又有一排剪发舖咁嘅位,仲有啲皮嘅卡位,用心嘅设计,即时加咗唔少印象分。一坐低,二话不说即刻叫咗个蒜香豆豉鲮鱼意粉先,又真系大件夹抵食㖞,个意粉少少辣,偏咸嘅感觉,再加埋蒜,真系啱晒我口味,个豆豉鲮鱼同个意粉夹得埋,果下犀利。另外仲叫咗个玫瑰Latte,正常嘢,不过不失,不过造型美观,有几块玫瑰花瓣咁,配合成间餐厅嘅装修,每个角落都可以系影相位,啱晒港女黎打卡。之后再加多咗个朱古力pancake,都系普通野,正正常常咁,两个人食完饱到殴。