2011-07-08
在茶餐厅食早餐, 从来没抱有太大的期望, 几天前同老公到处逛, 发现了一间新的茶餐厅, 于是试一下.看看餐牌, 见到早餐set中的三文治可改为脆脆包, 感觉已经不俗, 再睇真啲, 见到新野: 鲜茄薯茸汤, 可配鲜牛肉或鲜猪润, 我当然要试试啦!汤底好清, 仲有青红萝卜, 一食之下, 发觉那些配菜很有原味, 很有住家feel! 猪润很新鲜, 食得出似鲜货.我第一时间post上facebook, 我啲朋友仲以为系我自己整嘅早餐 另外我老公就叫了五香肉丁面, 都好似唔错, 我最钟意连佢碗碗面都有青红萝卜, 好鬼健康, 唔驶净系食肉! 另外, 下次一定要试下脆脆包呢到原来晚市有小菜食, 咁啱小学同学又系时间聚会, 于是大家决定近近地黎试下新野. 我地一行十人, 7点半到, 见到已经好多人, 只有6-8个位. 由于有人迟黎, 所以我地可以坐住等. 人多就最好, 可以叫多几样菜, 但由于一开始时太肚饿, 大家又挂住吹水, 所以唔记得影相好彩之后记得!我地叫左好多野食, 其中有几样印象最深:鲜磨沙姜鸡 : 味道很好,, 鸡也很入味. 老实讲, 真系好耐无出街食鸡, 因为怕啲鸡无味, 但呢个鸡好滑,
我地叫左好多野食, 其中有几样印象最深:
鲜磨沙姜鸡 : 味道很好,, 鸡也很入味. 老实讲, 真系好耐无出街食鸡, 因为怕啲鸡无味, 但呢个鸡好滑, 味道清新, 上面仲有新鲜嘅沙姜粒, 连花生都好好食, 一个字, 正! 下次一定要再食!
星洲炒米: 好干身, 梅菜扣肉煲: 我净系食到梅菜, 因为啲扣肉一早被班老友食晒! 蒜子白菜, 金银蛋苋菜都唔错.
椒盐鲜鱿: 鲜鱿比较大件, 唔够入味, 也会较易过熟, 希望下次再试会有改善, 因为我超钟意食呢味菜!
食物方面, 真系唔错. 环境方面, 室内都好光猛, 唔似一般茶餐厅,黑黑的, 而且食客都较斯文, 唔会嘈. 两部电视嘅声都唔会太大, good!
最后,系时候参观洗手间, 哈哈! 真系好耐无见过咁干净嘅荐餐厅厕所, 而且仲有好心咁提醒食客用完冲水. 咁干净, 我都放心带小朋友黎食野. 夏天同小朋友游完水, 一于落去食下午茶