2011-04-23
犹记得上次识食美女带我黎Outback食饭,此情此境到现在仍记忆犹新。唔知点解,我个同学心血来潮话想黎呢度食lunch,我当然唔会拒绝啦。因为佢都想向Chocolate Thunder朝圣,见识佢既芦山真面目。废话小讲,呢度既午市套餐既价格相当大众化,58元起便可享用一个set lunch。而且已包括麦包、餐汤、主菜及餐饮。呢个价格绝对系合理,相当抵食。首先奉上麦包,睇完艾晨既食评后。才晓得呢个系麦包,而非黑糖包。随包附上牛油,为免影响麦包既味道,我只会加上少许牛油伴包。面包保持微暖,松软可口。之后奉上沙律,沙律既菜都几新鲜。而沙律既酱汁系意大利汁,带有几分清新。而且无左千岛酱既油腻,相当健康。再来既系露荀西芹汤,呢个餐汤虽然无乜特别。但呢个汤加上份量十足既忌廉,creamy度十足。不过要喺健康度扣一点分,始终忌廉味太重都唔系太好。之后到了主菜既环节,我点了的爱丽丝坪烧鸡胸已端上到餐枱了。本来是配鸡味饭,不过我还想以薯条作伴菜。庆幸经理可处理小弟麻烦既要求。而鸡胸既味道可算是预期之外,鸡既肉质嫩滑相当,食不到一点粗鞋的感觉。而面头伴上芝士、烟肉等配料。可算是锦上添花的功夫。而伴碟既粗薯
健康度扣一点分,始终忌廉味太重都唔系太好。 之后到了主菜既环节,我点了的爱丽丝坪烧鸡胸已端上到餐枱了。本来是配鸡味饭,不过我还想以
粗薯条惹味相当,只需要加一点盐便可突显其美味。呢道主菜真系俾到我一种久违的美味,估唔到
简单既食材都可以制作得那么美味。 最后当然系大家最期待既 甜品啦,Chocolate Thunder可算系Outback既招牌菜。可能厨房要处
理繁忙既午餐,因此我地既甜品都延迟左上枱。不过,等待总是令人期待既,所以都唔太在意。
当Chocolate Thunder上枱时,我俾佢既霸气吓到。因为真系好有气势,其实佢有三层。最
上层系鲜忌廉,中间则系云呢拿雪糕,而底层系热果仁朱古力软饼。个人认为,
应该将三层一齐食,咁样可以一次过食到三种既滋味。而奉上既朱古力酱也不客气,绝对有点水浸既感觉。
虽然吃罢这甜品有十足的罪恶感,但为了此刻的快乐也是值得既。 食完呢个午餐,真系有相当既满足感。食品既质素无容置疑,服务亦都值得一赞。当我地吃了主菜后,
经理会问我们对这顿午餐的意见。虽然呢个环节可有可无,不过为了令服务做到最好,这环节是不可
忽视的。只要有美味既Chocolate Thunder同有礼的服务,Outback系可以无限次既翻兜。
现在,应期待下次既Chocolate Thunder。