2012-12-27
呢个星期终于要黎到西环,一直以来,西环都好远,可以的话,尽可能唔会去到既地方,但为左试呢间野,决心同2位友人去呢个cafe shop。西环有2间我个人认为好好既cafe shop,呢间系其中一间。2时左右,已经同友人们去到目的地,其实呢个铺头都几易揾。到咗铺头,已有唔少客人坐满,,我地3个约等了10分钟已经有位坐,为左食好野,no problem。呢间cafe近海,当然要坐outdoor啦,食住cafe,饮住coffee,对住个海景,wondeful!!!waiter & waitress都好有礼貌,上菜时间亦都好快。本人拣左个cake食,waitress讲得太快,听唔到叫咩名。而coffee方面,French Press是我地选择,冇独有偶,2位友人一致想试French Press。咖啡味还可以,有少少苦,落咗粒方形啡糖,有别于平时餐既package糖,好似特意为客人安排,的确细心,可惜系落一粒煻令杯咖啡变得甜咗少少。另外咖啡唔太热,糖要好耐先溶到,令杯咖啡失色咗好少。可能由于近海既关系,咖啡好快冻咗。甜品我就拣咗个Vanilla Eclair(唔知中文名),一共有4只味,我拣咗我较
甜品我就拣咗个Vanilla Eclair(唔知中文名),一共有4只味,我拣咗我较like既Vanilla。见佢层白色Glaze以为好鬼甜,食落又唔系㖞,唔太甜,加埋下面层饼,都几好食,几夹,如果有再多d味拣就好喇。
Opera & Lemon Tart 系今次我2个friends拣既甜品,Lemon Tart似乎不错,Opera亦很好,我记得东荟城都有Opera食,可惜今次无缘比较。
多谢天公造美,唔太冻亦唔太热,加上海景,食景已经值回票价。当然,呢度既法国厨师整既甜品真系唔错,除咖啡外亦有花茶同啤酒拣,只可惜有咩花茶就唔知,因为waitress冇俾过Menu我地睇,亦冇交代过有,不过下次可以再试!!