2019-06-17
夏日炎炎,今个星期日同朋友踏单车去大美督睇日落,再食埋个晚餐。大美督出名𠮶几间离不开泰国菜和BBQ,今次走去试试一间有格调嘅西餐厅 Jack’s Terrazza Ristorante。一行入餐厅,已听到Live Band 换音乐奏起「爱的根源」,乐手逢星期五、六、日及公众假期演出,为晚餐加添气氛。店员好热情咁介绍我地食个二人套餐。先上台嘅前菜有足料嘅杂菜汤、香软芝麻餐包同、爽口嘅沙律,非常滋味!蕃茄芝士薄饼(Tomato & cheese pizza)确系惊喜之选,薄饼饼底香脆可口,再盖上切片蕃茄及芝士,充满田园风味👍。扒锦绣大会(Mixed Grill Alla Italian)原来系羊扒、牛扒同猪肋骨。肉眼牛扒拣左medium rare,牛肉鲜嫩多汁,牛味浓郁。羊扒则肉质软腍不会太肥腻。 猪肋骨亦入口柔软、咬落弹牙,绝对值得一试!餐饮则点左热柠檬茶,不似一般餐厅,呢间系将新鲜柠檬同红茶分开,可自行调节甜酸味道的。