2023-06-30
铜锣湾牡蛎酒汤かどや Kadoya系日本九州佐贺人气烧肉店,首设第一间海外分店.以崭新方式主打日本生蚝🦪每日从日本搜罗新鲜到港✨食物种类多,除串烧,生蚝更有洋食意粉,拉面等🤭啱晒又爱酒又杂食嘅我🍶✨店员亦非常有热诚,会主动介绍食材及酒品.当日平日晚上都坐满客人,气氛非常好🍶🥳🔸北海道 Maruemon 🦪($78)🔸长崎县五岛列岛🦪($98)餐厅以食蚝为主,当然好讲究!生蚝选择大约有10多款全部都来自日本,餐单仔细地写出每种蚝嘅质感,客人可以自我选择喜爱嘅蚝款,非常细心 北海道Maruemon细中size,爽口并带海水味少许Creamy.而长崎县嘅size较大, Creamy口感及海水味更重,但不腻而脆身😍2款都好喜爱~🔸吉列广岛蚝($78) 🔸吉列千层猪柳($48)炸物即叫即炸,两样都非常香脆!吉列广岛蚝体积非常大并带海水味,非常饱满!而千层猪柳确系有层次,松软🔸熊本县产鸡胫柳($40) 🔸玉子免治鸡肉($40)前者口感鲜嫩有弹性,后者有软骨带口感🔸胡麻油甘鱼刺身($98)油甘鱼厚身,加上胡麻粉及醋,令人开胃🔸广岛蚝拉面 ($128)令人极度满足嘅拉面!汤底清澈,新鲜带蚝香.上面放咗
🔸北海道 Maruemon 🦪($78)
🔸长崎县五岛列岛🦪($98)
🔸吉列广岛蚝($78) 🔸吉列千层猪柳($48)
🔸熊本县产鸡胫柳($40) 🔸玉子免治鸡肉($40)
前者口感鲜嫩有弹性,后者有软骨带口感
🔸胡麻油甘鱼刺身($98)
油甘鱼厚身,加上胡麻粉及醋,令人开胃
🔸广岛蚝拉面 ($128)
令人极度满足嘅拉面!汤底清澈,新鲜带蚝香.上面放咗五粒胀卜卜充满海水味而新鲜嘅蚝🦪食生蚝都不能满足嘅朋友仔,必要叫埋依碗熟蚝拉面~
🔸冲縄杂果威士忌梳打($68)
见到Highball都有10多款非常开心🤭主要以九州冲绳较出名嘅金橘类为主.每只都想试,所以叫咗杂果🤭有菠萝,酸橘等🌸非常清新易入口