2015-09-14
今日早左黎元朗,系未够钟揾师傅淋巴排毒嘅时候,系附近行下谂住食少少野先。见到呢一个 "老点"嘅牌照,不觉会心微笑。因为系广东话来讲 "老点"系咩意思, 相信大家都知,只系我好奇咩原因,点解一间食肆会用左呢个名来做招来?究竟佢哋系食乜嘢嘅呢?入咗去望一望,原来系食点心既!嘅装修系传统嘅中式设计,好令人受落。而且店内仲挂有一啲诗句,更添味道。由于一心净系想食少少嘢食点心,都系一个好唔错嘅选择。一盅几件,唔会太饱,所以就决定坐低。每张枱有一本点心纸,由于呢一间食点心同传统嘅酒楼有啲唔同,冇一壶茶俾你你自己慢慢叹,要饮茶就要叫店员过嚟添茶。虽然每个人头都有 HK 3茶费嘅收费。我觉得茶冇好饮,所以先叫咗个黑芝麻豆浆$12,唔贵。睇到佢宣传嘅餐纸上既介绍,原来呢度嘅点心师傅来头唔少。而且非常注重用料,同埋食材,睇完后对呢一间噱头嘅食肆有啲另眼相看。而且佢好识做推介,餐纸上面写咗好多佢哋啲人气之选,令人心郁郁咩都想试。仲有,佢唔系净系卖传统嘅点心,有一啲Fusion 嘅迷你汉堡,用左中式材料同煮法,去做嘅西式汉堡,睇落非常得意,就系咁左点,右点,叫左一堆点心。呢个唔系老点小汉堡 (HK 22),小
究竟佢哋系食乜嘢嘅呢? 入咗去望一望,原来系食点心既!
嘅装修系传统嘅中式设计,好令人受落。而且店内仲挂有一啲诗句,更添味道。由于一心净系想食少少嘢食点心,都系一个好唔错嘅选择。一盅几件,唔会太饱,所以就决定坐低。 每张枱有一本点心纸,由于呢一间食点心同传统嘅 酒楼有啲唔同,冇一壶茶俾你你自己慢慢叹,要饮茶就要叫店员过嚟添茶。
虽然每个人头都有 HK 3茶费嘅收费。我觉得茶冇好饮,所以先叫咗个黑芝麻豆浆$12,唔贵。 睇到佢宣传嘅餐纸上既介绍,原来呢度嘅点心师傅来头唔少。而且非常注重用料,同埋食材,睇完后对呢一间噱头嘅食肆有啲另眼相看。 而且佢好识做推介,餐纸上面写咗好多佢哋啲人气之选,令人心郁郁咩都想试。
呢个唔系老点小汉堡 (HK 22),小汉堡系近期西式菜式好有人气嘅菜式,估唔到呢度都有一个属于自己嘅小汉堡! 佢系用咗虾饼做中心灵魂,混杂特制芥茉浆汁。清香而小辣,非常开胃。系西化左既中式口味,西式小汉堡的造型,一口一个,无人可以抗拒,非常完美嘅配合,唔怪得知系佢人气之选,实在滚动!
呢度嘅是日炖汤沙参玉竹薏米炖猪展 (HK 42)。用料非常足够,材料多到吓亲我,一啖汤一啖肉,热辣滚动!炖汤内基本上有八成嘅材料,冇味精,无添加只售,系二人份量,食食吓忍唔住将啲汤渣搬咗出嚟,因为真系太多啦,阻住我毕汤。 哗,汤渣足足有一大碗!呢个价钱做到咁嘅诚意真系非常感动,净食肉渣都够饱了。猪肉炖完仲系嫩既,好野!。如果我住喺附近就好啦,可以日日黎饮一碗足料靓汤。 呢度啲冬笋普通鲜虾饺 (HK18)同咸香鱼子烧卖 (HK 18),用一个木箱装起,特色系时size非常巨型。用了出奇地大只既鲜虾所做,诚意十足!原只大虾弹牙爽口仲要鲜甜,依家出面食只笼虾饺分分钟系特点,价钱唔平之余,亦都冇乜鲜味可言,真系好耐冇食过咁鲜甜嘅虾饺。感动! 咸香鱼子烧卖 (HK 18) 亦都系用上鱼子酱做点缀,咁贵重嘅材料系本地化嘅菜式上,又系另一种感动。食点心都可以食到好矜贵,好滚动! 乌冬咖喱鱿鱼煲 (HK 22),真心觉得呢个非常之好食。首先,咖喱系好好味嘅,而且佢个底度有好多乌冬,因为食点心有时一两个人食,叫一碟炒饭又叫唔到太多点心,呢一个乌冬非常够份量,热辣辣嘅时候咖喱又非常之刺激,一个人食啱啱好!值得推介!
结论系呢度嘅点心非常之有诚意,同出面传统嘅茶楼比较,诚意同创意十足,价钱相宜,实在找不到不回来再吃的理由。广东人嘅情意结--饮茶,始终都系生活嘅一部份,但系好嘅选择真系越来越少。
老点虽然唔系一间大茶楼反而做到每样野精益求精,而且将我哋一啲传统嘅口味加左日式中式西式嘅做法,妙!
题外话/补充资料:
佢多元化既菜式,亦切合适合客人嘅要求同埋现在市场嘅需要。最重要一句。。。就系价钱非常非常非常之抵食!原本只系谂住食少少野,结果叫到一枱都系。但系我都系差唔多食晒,唔舍得浪费甘好味既认真制作。
点心真系香港人嘅情怀,边忍心嘥左大厨做点心嘅诚意?
大家不妨多啲支持呢d 有诚意嘅本地餐厅。