2018-05-14
平日咖哩就食得多听得多,究竟正宗印度咖哩系点架呢!今日来到一间印度素食餐厅,店员、厨房、甚至客人都以印度人为主,够哂正宗,重现当地味道!虽然印度人为主,但餐牌当然仍会有中文比本地人睇,种类繁多而且近似家常便饭形式。先来一碗香甜玉米汤,粟米非常清甜,用来暖胃最好不过!小食炸春卷,咬落第一感觉就系外皮超脆!由于素食餐厅当然不会有肉,取而代有红萝卜和菜丝,洋葱粒,十分香口!南印度套餐,套餐包含多款食物,除左有虾片、薄饼、白饭配上3种不同咖哩外,还有杂菜汤,甜糕,酸奶解辣,三种咖哩各有唔同风味,辣度亦唔一样,个人最中意脆虾片配咖哩,因为呢度虾片好好味,又香又脆,𩠌咖哩一流!洋葱煎饼超巨型!有点像可丽饼,但更脆口,内里全部都系洋葱粒,香味十足!然而始终都系中意配上微辣咖哩食,令香+脆味道更上一层楼!印度香料牛奶,香醇奶味加上甜度适中,食过咖哩后饮一啖,解辣之余更令香料气味更多层次!
先来一碗香甜玉米汤,粟米非常清甜,用来暖胃最好不过!