2023-04-03 786 浏览
Bifteck是一间法日扒房,位于湾仔QRE,Bifteck系法文牛扒意思,以精致法日fusion菜为主打,行政总厨Ken Kwok更系城中多间星级餐厅主理过,经验绝对不用质疑餐包Rosemary bread 配上自家制既面豉牛油,面豉同牛油原来系可以做到朋友,真系非常特别既味道,仲有紫菜天妇罗,作为餐前小食真系一流Wine呢支Riesling清爽唔甜,比较dry,好岩我Tasting Dinner MenuJapanese Red Crab Meat & Tofu Panna Cotta豆腐用上意式奶冻既做法,豆腐味香浓好似食紧布甸咁,上面系日本红蟹蟹肉碎再配蘑菇柚子啫喱,味道上比较轻盈,好适合做头盘,只系略嫌个啫喱咸左dBaked Oyster用上日本蚝,配以海藻芝士牛油轻轻焗熟,确保唔会过老,所以只蚝系好饱满,味道新鲜又creamyUni • Fresh Yuba • Seared Botan-Ebi唔好睇呢杯野好似细细杯咁,入面有加拿大海胆,日本豆皮、炙烧牡丹虾、番茄仔、仲有酸酸甜甜既酱汁,每款食物都有自己独有既味道,只有umami可以形容到当中既味道Slow Cook A5

餐包

Wine
呢支Riesling清爽唔甜,比较dry,好岩我

Tasting Dinner Menu

Slow Cook A5 Rump Carpaccio
慢煮既A5牛臀生牛肉片又腍又嫩,刨上黑松露,罗马生菜,蛋黄酱、果酱、中间仲有只日本蛋黄,全部捞匀黎食味道丰富得黎又好夹,仲一d都唔觉得腻

Scallop & Lobster Spaghetti
带子同龙虾既配搭鲜味十足,酱汁用上XO酱同龙虾酱,再刨上乌鱼子碎,而自家制既意粉口感好特别,带爽口弹牙,但我就觉得整个意粉偏咸左少少

Glazed French Duck • Roasted Foie Gras
Pickled Blueberry Sauce
鸭胸肉煎至微微粉红色,加上鸭既油香,肉质又juicy又嫩滑,配以腌制既蓝莓酱有助减低鸭胸既油腻感,鹅肝就隐藏左系堆葱入面,软滑甘香,如果可以再煎香d就更岩我口味

USDA Prime Brandt Flap Meat
Brandt系暂时被列为美国三大最出名牛扒牌子,牛腹心肉本身都唔算多脂肪,煎到外面焦脆,唔多脂肪下入面仲保持到嫩滑,用上Tosazu Sauce土佐酢烹调,系日本常用既醋,味道酸酸甜甜,同个牛好夹

Mango Sansho Sorbet
用上新鲜芒果制成雪葩,再加入山椒粉,整个味蕾即刻起左好大变化,舌头开始有点麻,再加埋其他toppings, 味道又清新又过瘾
Mango Sansho Sorbet

食物质素同味道都好有惊喜,卖相精致,唔同款式食物同酱汁既运用真系好出色,令我既味蕾打开眼界,完全满足到我感官同味蕾体验既一餐