2021-11-03
系尖沙咀近柯士甸嘅小巷,隐藏住呢间鮨店,座位唔多,大概有10多个位。先有小食合桃小女子,其实就系小鱼仔配合桃,味道几好啊之后有贝类刺身,日本象拔蚌同北海道帆立贝配海葡萄,两款味道都几鲜甜甜,前者爽口,后者就几肥美跟住系刺身拼盘,每款有两件,分别有鲣鱼腩、中拖罗同近颈位大拖罗,大拖罗油脂丰富,口感嫩滑,但系我就钟意中拖罗多啲食寿司前,先上一道烧油甘鱼鲛,烧过嘅鱼鲛,鱼油脂香更加浓,而鱼肉亦都几嫩终于到咗主角嘅七件寿司:(一)石垣贝寿司,寿司师傅会系握完寿司之后,打一打件石垣贝,然后佢嘅尾端就会好似雀仔嘅尾咁翘起,食落新鲜爽口(二)深海池鱼寿司,食落唔会腥,口感同味道都唔错(三)酱油渍左口鱼寿司,平时较常食到烧火炙左口鱼群边,其实佢都有群边,只系隐藏咗喺中间,不过油脂香无火炙过嘅香同惹味(四)赤贝寿司,都系用上新鲜嘅赤贝,就好似石垣贝咁,打一下会微微翘起,味道鲜甜同弹牙(五)酱油渍赤身寿司,本身唔太钟意赤身,但系酱油渍过后,可以盖过佢独有嘅味,而可以带出鱼香(六)秋刀鱼寿司,啱啱好时令嘅秋刀鱼,真系几肥味,可以睇到脂肪饱满,配上姜蓉,可以僻去腥味(七)北海道根室海胆寿司,寿司师傅用上两款嚟
先有小食合桃小女子,其实就系小鱼仔配合桃,味道几好啊
终于到咗主角嘅七件寿司:
(二)深海池鱼寿司,食落唔会腥,口感同味道都唔错
(七)北海道根室海胆寿司,寿司师傅用上两款嚟自北海道嘅海胆,听闻因为日本打风嘅关系,会影响水质,令到北海道嘅海胆嘅价钱好贵,所以有得食好食喇
最后再有甜品拼盘,啲器皿几可爱,分别装住朱古力卷蛋糕、哈密瓜同薄荷雪糕。