作为莞茜控又为食嘅我,好留意莞茜美食,比我知道油麻地*MAKI拉面*有莞莤拉面就要去试试。门外装修好似日本街头小食店,店内细细,但感觉好舒服。今次目标莞茜拉面系期间限定,细问店主之下每两个月就会换一次,以唔同颜色为主。好有心思,搞到我都好期待下次系咩颜色咩口味。两碗拉面卖相已经好吸引,好香好浓郁,拉面可以拣好自己钟意既烟韧度。原来店主曾经到日本学师,唔怪之得咁好味啦。莞茜拉面,成个汤底都系绿色,个面劲多新鲜莞茜。碗拉面梗系唔止莞茜,里面仲有蟹肉,鸡块,仲有粒紫色流心蛋,绝不马虎。好奇之下,问问店主,原来用左啲蝴豆花浸制而成,好特别。味噌豚骨浓汤拉面,叉烧每块都有火炙,每一啖都好香口同软腍。成个汤底挂哂系面度,枱上仲有啲醋可以加少少,另有一番味道。虽然碗面系朋友,但我都饮左佢好多汤。🤣另外叫左葱花蛋卷,鸡软骨同烤年糕,最特别系鸡软骨,真系大大件既软骨,鸡肉嫩、软骨爽口。食野期间,有食客赞同比左啲意见,见店主都好谦虚同超有礼貌,超赞。

门外装修好似日本街头小食店,店内细细,但感觉好舒服。

• 莞茜拉面
  • 味噌豚骨拉面