2018-08-27
又黎啦又黎啦!上次帮衬左铜锣湾店(有兴趣可以睇返之前既食评),食过之后真系好难忘,要食麻辣火锅就第一时间记起呢间,而今次就走左黎湾仔呢间分店,相比之下铜锣湾果间既灯光好似柔和啲,呢到就光猛啲同比较多白领以及外国人。上一篇食评尾段中打左少少私人感情落去,讲话我好想带果时分开左既前度黎食,因为我地两个都十分之嗜辣,今晚……我就系同佢黎食啦!佢同我预计一样食得好开心,好岩佢口味,好开心一个小小既心愿真系成真左不同分店价钱都有啲唔同一定会有围裙供应同上次一样,点完锅底之后,店员就会送上雪耳红枣糖水,比你滋润个胃先再食辣!酱料及茶水$20/位自己沟油碟,跟住餐纸上教既就得九宫格麻辣大红锅 $38/位(汤底以人头收费)上次点左鸳鸯锅底,今次就斋食辣!虽然上篇食评都介绍过,但都要讲下,呢到既麻辣火锅系选用重庆最辣既「朝天红」、茂汶大红袍同埋金阳青花椒,再加入石柱辣椒、郫县豆瓣等等十几种香料。而点解要系九宫格既设计?相传佢既来源系因为最初系重庆码头一带,挑担子工人买左水牛既内脏专向码头工人兜售,咁一个锅做得一个人生意,码头咁多工人来往,就谂到将个锅加个十字形铁架分成9小格,客人就认住自己食果格唔会捞
不同分店价钱都有啲唔同
一定会有围裙供应
酱料及茶水$20/位
自己沟油碟,跟住餐纸上教既就得
九宫格麻辣大红锅 $38/位(汤底以人头收费)
上次点左鸳鸯锅底,今次就斋食辣!虽然上篇食评都介绍过,但都要讲下,呢到既麻辣火锅系选用重庆最辣既「朝天红」、茂汶大红袍同埋金阳青花椒,再加入石柱辣椒、郫县豆瓣等等十几种香料。而点解要系九宫格既设计?相传佢既来源系因为最初系重庆码头一带,挑担子工人买左水牛既内脏专向码头工人兜售,咁一个锅做得一个人生意,码头咁多工人来往,就谂到将个锅加个十字形铁架分成9小格,客人就认住自己食果格唔会捞乱;亦都有话9格系可以放碌需时唔同既食物,例如快熟既放中间、冇咁快熟既放两边等等各种既说法,就有依家既九宫格麻辣火锅啦!
至于味道方面,唔同鸳鸯锅,上次食鸳鸯锅时,店员要我拣辣度,但今次冇叫我拣。比上次食既冇咁辣,但辣度都足够,味道同上次食既味一样,肉膻味强,先辣后麻,依然系咁正!
今次配料方面同上次食既一样,只系试左一款上次冇食过既,其他都一样,因为食过觉得好好食,好想佢试下,全部都有一份或者半份可选,我地都系食全份:
极品鹅肠 $87/份
呢样上次冇试过,我自己本身都好少食,定基本上系冇食过,原来鹅肠系咁白雪雪咁干净,碌1分钟,食落表面好滑身,但又有爽脆有咬口,佢熟左次后卷埋一旧又会挂到啲汤,唔错
稻田毛肚 $112/份
烚15秒,每块都大大块又薄身,佢凹凸不平既表面令佢可以挂汤,爽脆又索汁
鲜黄喉 $99/份
黄喉即系猪心管,呢个系烚2分钟,同样都系爽脆口感,比起鹅肠口感食落厚身啲同有嚼劲啲
重庆耗儿鱼 $79/份
呢个真系一定一定要点,烚佢10分钟。少骨,肉质鲜嫰,仲会愈食愈甜
美国安格斯优质肥牛 $198/份
碌5-10秒就OK,同上次食既一样咁靓仔,块块都好大块同厚身,纹理清晰,肉质唔会干身,水准依旧
红糖糍粑 $68/份
我当然又系中意就咁食,炸到金黄色,外层炸粉好薄,而内里粘糯,配上红糖汁,烟韧又唔会太甜。如果将佢放入麻辣锅碌一碌几秒食又得,甜甜地又辣辣地咁
洛神花茶 $18/杯
当然唔系我饮,我就唔中意饮洛神花茶,真系好似酸梅汤味,唔岩我
上次系铜锣湾店冇留意到有呢个位
左边系洛神花茶,但今日黎既时候冇,店员话系繁忙时间先会放出黎等客人可以先自己斟,右边就有清除食完麻辣火锅味既薄荷糖。又系超级开心的一餐晚饭,今次同和好既另一半黎食,见佢食得津津有味都好满足,要同佢一齐继续去食辣野!!