2023-05-02
原意为朋友庆生,由于早已预备蛋糕,早几日打去问定切饼费,得悉系唔收extra charge。当日到埗,店员话要内部倾下系咪免收切饼费。。。我哋继续系门口等位,等咗约10分钟无消息又见有位,就主动入去跟进下,原来仲未有共识。再过咗一阵,店员话倾好唔收切饼费。每人嗌咗一个主食加coffee,主食有点儿太咸但coffee好饮。食完蛋糕将啲垃圾group入个蛋糕盒方便餐厅处理,不过店员似乎唔满意,人都走咗一半,叫停我朋友返转头带个蛋糕盒出去门口扔。依餐饭俾我哋嘅感觉系难关重重,庆个生都唔容易,而死因似乎系个蛋糕。收切饼费系餐厅权利,选择唔收切饼费系倾咗10分钟嘅内部共识。谂返转头,行多一步is fine,但用唔友善嘅态度对件事系无帮助的。如果客人带外食同唔带走所有垃圾,系会唔高兴嘅,why not一早讲明,转场对大家都好