疫情关系谂住入去买个外卖,一入门口已经自己行去量体温,但部机冇反应,应该系冇电,果位《带眼镜挛头发短发嘅收银女士》超冇礼貌咁同我讲:喂!你未嘟㖞,我答佢你部机冇反应冇电,佢就自己行去部量体温机睇,跟住自言自语话冇电,咁我就企定喺度等佢量体温,就直接企系收银处预备落单,落单前已讲左我用八达通付款,落完单佢叫我比现金,佢话:你比现金啦,我嘟左喇!我答佢:吓,我头先咪同你讲左比八达通啰,咩你嘟左?佢好大声咁喝我:部八达通机坏咗呀!我当时都冇出声,咁我就行开一边拎银包谂住比钱,当时我下一位男士同样地比八达通成功付款,我就同果位收银女士讲:你头先同我讲话八达通坏咗,你叫我嘟果时部八达通都冇灯,你根本都冇用到八达通收我钱,跟住就极冇礼貌咁同我讲:我叫你比现金呀,部机坏咗,咁我就问番佢:坏咗点解人哋又用到丫?你根本都冇㩒到八达通,我紧系比唔到啦!收银亚姐答:咁你横掂都系等外卖,咁你等到有人入嚟买嘢先用八达通比钱啦!我答佢:吓,你自己搞错要我企系度,等到你有客入嚟买嘢先再用八达通比钱。收银女士继续用佢嘅极差态度再一次叫我比现金,但等待外卖时已经有几位人仕都系用八达通付款,我都唔明点解尼位女士诸多刁难,收钱处大大张纸写住,鉴于疫情严重欢迎使用八达通付款,但尼位女士坚持要我比现金,唔肯比我八达通付款,重要极无礼貌咁,叫我企系度等到有人买嘢先用八达通付款,大佬呀!买个外卖姐,要咁受你气,真系以后都唔会帮衬啰!平时有堂食,佢既态度都已经差到冇人有,找钱比人又大大力(达)喺枱面,食个饭好似要人同佢乞咁,次次系度食饭都要听佢超高分贝咁闹同事、闹客,简直就系严重噪音污染,请著个咁嘅员工,佢真系帮到佢公司成功倒米,尼位收银女士仲系尼度,我真系以后都唔会帮衬啰
外卖自取