2008-07-23
呢篇系我第一篇既食评 虽然一早已是openrice常客..但都系得个睇字 @_@e+考完alevel 又得闲就黎贡献下 =]睇晒openrice十大呀,,咁点揾野食呢??我多数会睇下十大食家d食评揾好野食 机缘巧合比我揾到老坑火锅反应几好㖞 又有蕃茄锅底 我至爱呀 哈哈咁就揾齐人 撞去~地点都几偏僻呀,,,少少难揾..而且比d殡仪馆围住..女仔夜晚去有少少惊ga..-.-本人怕等位 所以尽可能都会先订位一去到 坐底就叫左个蕃茄蟹汤先 加茄膏呢个汤底几正 又多料 除左蕃茄薯仔同蟹..仲有d蚬.. 火锅料就叫左:鲜猪脚筋拼喉咙定,,,推介呢两样都唔系平时打边炉有得食..几特别~脚筋一黎到倒晒落去~临尾先食 ,,够淋入味,good!喉咙定就很爽扇贝,,,正常~但唔系好大只本地手切肥牛(小),,,推介好新鲜!! 好好味~~ 肥瘦恰到好处..入口有咬感又唔觉un..very good呀~金菇拼草菇拼冬菇,,,新鲜~但不算太突出韮菜饺拼羊仔肉,,,没特别..韮菜饺仲有d唔好食添..皮太厚了 ~_~生菜,,,整体黎讲几好味呀~蟹肉鲜甜 ..佢又扑裂左d壳先放落去d汤到所以食起黎都几方便食到最尾 饮个
虽然一早已是openrice常客..但都系得个睇字 @_@
e+考完alevel 又得闲就黎贡献下 =]
睇晒openrice十大呀,,咁点揾野食呢??
我多数会睇下十大食家d食评揾好野食
机缘巧合比我揾到老坑火锅
反应几好㖞 又有蕃茄锅底 我至爱呀 哈哈
咁就揾齐人 撞去~
本人怕等位 所以尽可能都会先订位
一去到 坐底
就叫左个蕃茄蟹汤先 加茄膏
呢个汤底几正 又多料 除左蕃茄薯仔同蟹..仲有d蚬..
火锅料就叫左:
鲜猪脚筋拼喉咙定,,,推介
扇贝,,,
正常~但唔系好大只
本地手切肥牛(小),,,推介
金菇拼草菇拼冬菇,,,
新鲜~但不算太突出
韮菜饺拼羊仔肉,,,
没特别..韮菜饺仲有d唔好食添..皮太厚了 ~_~
生菜,,,
整体黎讲几好味呀~
蟹肉鲜甜 ..佢又扑裂左d壳先放落去d汤到
所以食起黎都几方便
食到最尾 饮个汤时仲好好饮添!!
有晒d料既精华 ~
我饮左六七碗 ~_~
成个肚胀晒
但如果叫我将呢个蕃茄汤底同谭鱼头既蕃茄汤底比..
味道就没得比..因为两只蕃茄汤都唔同style..
但个人主观就比较钟意谭鱼头既蕃茄汤
但比价钱呢..就一定系谭鱼头抵d啦..
老坑既蕃茄汤要 $200 ..不过有两只蟹 ~_~
咁睇下阁下钟唔钟意食蟹lo..
如果真系钟意蕃茄汤底既蕃茄怪朋友..
我建议两间都试试啦~ 会有惊喜的 =p
顺带一提..呢度d招乎唔错
d呀姐呀哥把声系粗d大声d..但系讲服务就真系几好ga~
我地个为左个汤浓d杰d..死都唔肯加水,,搞到㶶左小小..
个呀叔好主动咁黎帮我地换过个锅..同建议我地多d搅下个底..
因为太多料..d薯仔系底好易㶶~_~
d呀姐加水又晓自动自觉..唔错!
埋单 $660