2010-04-19
同朋友去完锦田摘士多啤梨, 见咁近元朗, 就慕名来到大荣华. 我地见到order纸上既𩠌就样样都想试. 最后4个人竟然叫左 6样𩠌. 金沙蟹粉扒西兰花: “金沙”即系咸蛋黄. 用咸蛋黄同蟹粉煮西兰花, 食落有咸蛋”鞋鞋地”既感觉, 个汁又多蟹肉, 个人钟意食个汁多过d西兰花.鲜腐竹蟹肉菜羹: 味道咸咸地, 都ok, 但里面竟然有好多碎蟹壳. 食既时候要好小心, 如果唔系真系连牙都咬崩. 烧腩仔: 有好多肉汁, 层皮仲好脆好香.五味鸡: 只鸡都几多肥美, 而且仲好入味. 唔驶点豉油同姜蓉都够味.炒长远: 见个名咁特别又出名, 就叫来试下. 但原来只系炒粉丝. 马拉糕: 见到每一枱都有叫, 心谂唔通真系咁好食? 虽然已经好饱, 但都叫来试下. 佢系即叫即蒸的, 上枱时真系热乎乎, 闻到好香. 咬落去好软绵绵. 成餐最好食就系佢! 因为我地实在太眼阔肚窄. 搞到好多野都食唔晒, 成半碟鸡要打包! 下次要同多d人来食先好.
烧腩仔: 有好多肉汁, 层皮仲好脆好香.