2023-03-12
见open rice呢度有好多正评,点心大粒而好味, 所以上星期六慕名而嚟,预早订定位,去到攞位就得,当时见到有唔少人喺度攞飞等位,好在醒目,一早订咗位。被安排在喺较入嘅位置,而且我坐背住出面,所以唔系好睇到茶楼装修、环境等。一坐低,睇吓餐牌,感觉熟悉,有米线,即时谂起几年前喺尖沙咀食开晏嘅"豪隍点心",虽然𠮶间后面无"工坊"二字,我相信两间都系同一出品。可惜两三年前,厚福街间豪隍无做,我仲好记得当时lunch set拣一碗米线+一个点心+一个汽水/饮品,$5x,另加一,大概$62/餐,食物质素高、又丰富!好喇! 讲返呢间豪隍,事不宜迟,点咗十几样嘢,有:虾饺x2 (2只笼) 好大粒,啖啖虾肉🉐烧卖x2 (2只/笼) 好大粒,猪肉弹牙,有粒大虾喺面👍🏻鲜虾菜饺~好食,啖啖菜+虾❤️高汤鲜竹卷~材料丰富,好味,但可能嚟咗,我唔系即刻食,啲腐皮吸晒啲汤汁,我食时觉得略嫌咸咗啲生煎萝卜糕~一贯味道,好食,但无特别鲜虾腐皮卷~卖飞弗😋甜奶炸馒头~有3个细馒头,我无食,但睇𠮶色水,炸得黄金,几靓仔爽口滑虾肠~皮滑、馅靓,虾都系卖飞弗😋山竹牛肉球~大大粒,啖啖肉,唔错!养颜红枣糕~唔甜、有淡淡嘅红枣
好喇! 讲返呢间豪隍,事不宜迟,点咗十几样嘢,有:
虾饺x2 (2只笼) 好大粒,啖啖虾肉🉐
烧卖x2 (2只/笼) 好大粒,猪肉弹牙,有粒大虾喺面👍🏻
鲜虾菜饺~好食,啖啖菜+虾❤️
生煎萝卜糕~一贯味道,好食,但无特别
鲜虾腐皮卷~卖飞弗😋
爽口滑虾肠~皮滑、馅靓,虾都系卖飞弗😋
山竹牛肉球~大大粒,啖啖肉,唔错!
养颜红枣糕~唔甜、有淡淡嘅红枣味,几清甜,唔会腻
豉油蒸凤爪~我无食,所以唔知味道点样
豉油时菜~无咩特别
金汤黑鱼片米线~唔错!啲米线系腍身嘅,而且滑🆗
只收茶介,免加一
7个人食咗咁多嘢~$508
抵食、好食,一定会再去食过!