2019-07-17
之前经常经过圆方分店,最近佢地扩充至九龙塘又一城分店,所以趁住开业无耐就同朋友去一尝。今次去食7月嘅午餐menu,可以有唔同组合嘅选择,只食主菜加茶、前菜主食加茶及full set均可。特色系每一个course都有茶嘅元素,啱晒一众茶迷包括我!朋友告知一定要试佢地嘅餐包,除咗因为系佢地自家制之外配搭嘅牛油都一绝!牛油面头有玄米,涂后食落脆脆嘅口感好特别,玄米亦好香!好新鲜嘅食法超级impress我~而餐包都唔马虎,有核桃及提子干增加口感同提味,而提子干嘅甜味同牛油又来得好夹!不少得茶嘅配搭,佢地嘅红茶同白茶都无茶因,咁就咩时间都啱饮啦~特别钟意佢地嘅南非红茶同埋牛奶乌龙茶。餐汤系牛肝菌忌廉汤,听落名都无乜特别但其实加咗茶嘅元素~好似面头嘅系普洱嘅泡沫,食落有淡淡普洱香气,衬著茶味自然汤嘅质感系比较顺口而非平时食到浓郁creamy嘅厚身汤!但反而感觉呢种恰到好处~主食有3款选择,分别系黑毛猪、八爪鱼配带子、菠菜意大利面。好肉嘅我当然拣咗黑毛猪,配搭白腰豆蓉、脆嘅salami同埋甜椒,侧边仲系融入咗Singapore breakfast tea嘅蕃茄酱。黑毛猪厚身带粉嫩,食落仲富肉汁,应是
朋友告知一定要试佢地嘅餐包,除咗因为系佢地自家制之外配搭嘅牛油都一绝! 牛油面头有玄米,涂后食落脆脆嘅口感好特别,玄米亦好香! 好新鲜嘅食法超级impress我~而餐包都唔马虎,有核桃及提子干增加口感同提味,而提子干嘅甜味同牛油又来得好夹!
不少得茶嘅配搭,佢地嘅红茶同白茶都无茶因,咁就咩时间都啱饮啦~特别钟意佢地嘅南非红茶同埋牛奶乌龙茶。 餐汤系牛肝菌忌廉汤,听落名都无乜特别但其实加咗茶嘅元素~ 好似面头嘅系普洱嘅泡沫,食落有淡淡普洱香气,衬著茶味自然汤嘅质感系比较顺口而非平时食到浓郁creamy嘅厚身汤!但反而感觉呢种恰到好处~
主食有3款选择,分别系黑毛猪、八爪鱼配带子、菠菜意大利面。 好肉嘅我当然拣咗黑毛猪,配搭白腰豆蓉、脆嘅salami同埋甜椒,侧边仲系融入咗Singapore breakfast tea嘅蕃茄酱。黑毛猪厚身带粉嫩,食落仲富肉汁,应是慢煮嘅功劳。平时主食配嘅都系薯蓉但呢度选择采用白腰豆蓉感觉无咁大负担,轻怡一点~而点缀嘅salami都好加分,带丁点辣劲同咸香好过瘾!蕃茄酱都好开胃~
朋友点嘅八爪鱼配带子都好吸引,底层系青豆蓉更是有惊喜! 最后唔少得 甜品环节,朋友介绍咗一款皇牌蛋糕,概念就好似系有曲奇饼皮嘅焦糖炖蛋 中间仲有层莓酱中和腻感。 好喜欢焦糖面脆脆嘅口感,甜度适中,中间炖蛋亦好软滑,令人回味!
最后仲试左佢地嘅马卡龙,整体甜度可以接受,仲觉得比其他品牌出品无咁甜,价钱只系$15,用嚟送礼CP高呢!
特别喜欢黑色焦糖味,甜而不腻呢!