2023-09-14
曾经开到成行成市嘅港式糖水舖,执吓一间执吓又一间,而家价钱合理又用料靓嘅糖水买少见少。 研香系著名扒房 Top Blade 嘅副线,疫情期间跨界开始做网上团购,去年喺尖沙咀厚福街开设实体店,设计好似一间 Cafe 咁坐得舒服。店内主打传统糖水,选用进口果仁利用精磨机自家慢磨,一般系用嚟研磨可可豆,听闻每次要用接近八个钟先达至理想嘅细腻度,花费大量时间成本心机,呢份坚持可以话系不惜工本。为咗令味道更浓郁,小店非常揼本,招牌嘅限定开心果露 ($48) 以来自意大利西西里嘅开心果磨制而成,每日只做到两轮卖晒就无得食啦!坚果嘅天然油脂同香气特别浓郁,味道香醇余韵悠长,比平时食到嘅开心果 Gelato 浓郁几倍!质感极致幼滑,细味会感受到少许颗粒感,甜度好轻微食落健康啲,配埋滑溜豆腐花,嗜甜嘅朋友可能会觉得有啲淡,但对我嚟讲啱啱好。本人系杏仁茶爱好者,好多人唔钟意𠮶只独特嘅味道,可能系俾茶记杏霜吓亲,但好嘅杏仁茶应该有种清香。研香嘅杏仁茶浓稠度刚好,加埋大大粒麻茸汤圆 ($43),食落似手工搓咁烟韧软糯,喜欢 🤍间间糖水舖都有嘅杨枝甘露 ($46),可以睇到系劲足料啖啖芒果肉,又唔会有啲奇奇怪怪
间间糖水舖都有嘅杨枝甘露 ($46),可以睇到系劲足料啖啖芒果肉,又唔会有啲奇奇怪怪嘅配料(爆爆珠系我嘅敌人 hahaaa),唯一就系啲柚子应该一早剥定,有啲干咗水唔太新鲜嘅口感,但整体都系唔错的,约朋友食糖水不妨一试。
📍 研香
尖沙咀厚福街7号地舖