2019-07-16 60 浏览
今日收左工就同朋友系附近食饭,之前经过普庆坊都已经比我爱慢煮吸引到,但上次因为约左食其他嘢就无食到,今日见到系附近开左分店就紧系要去试下啦🤟🏻一入到门口已经比型格格调吸引左,比人嘅感觉又chill又摩登😎同朋有嚟饮下嘢食下嘢简直一流。职员带左你去位之后台上面会有张卡仔系比你去收银处落单嘅时候方便比职员睇台号嘅。🏷我一行二人主菜就叫左猪仔骨、安格斯顶级平铁扒、小食就叫左忌廉芝士波菜苗、芝士温泉蛋大啡菇、甜品红酒慢煮雪梨配仪大利雪糕、比利时拉格手工啤同澳洲柠檬青柠特饮🍋🍋。猪仔骨同安格斯平铁扒系慢煮嘅主菜,对于第一次食慢煮烹调嘅我嚟讲好似食出新世界咁🌎一直以为会煮到肉质好干身好「鞋口」,但原来慢煮都会煮到好juicy同肉质嫩口唔会好硬身。猪仔骨个汁唔会太酸同太甜,曾经食过有啲餐厅会整到偏甜/酸令到成个菜失色左,我爱慢煮呢到个汁调得好好,每一条骨都好厚身👍🏻👍🏻而安格斯平铁扒睇落好似咩酱汁都无,会担心无咩味?唔怕,佢本身已经调好左食落够晒味👍🏻同猪仔骨一样好juicy,煮到岩岩好。🐂忌廉芝士波菜苗系以胡椒、车打芝士、忌廉汁一齐烹调而成,建议先捞一捞等啲菜同酱料混合先食就会更惹味。忌廉芝士波菜

忌廉芝士波菜苗系以胡椒、车打芝士、忌廉汁一齐烹调而成,建议先捞一捞等啲菜同酱料混合先食就会更惹味。忌廉芝士波菜苗系三款嘢食之中比较偏淡味,可以中和返两款主菜👍🏻

慢煮红酒雪梨配仪大利雪糕系最特别嘅一个,雪梨已经煮到林晒同入晒味,红酒配上雪梨甜甜地好好味🤤而雪糕就咸咸少少烦似海盐雪糕🍦

同时都大推两款饮品澳洲柠檬青柠特饮🍋有少少似以前蜂蜜柠檬糖嘅味道,好fresh好夏天,天时暑热饮杯清新饮品就岩晒又唔会有饱饱腻腻嘅感觉🤤

另外都叫左一枝比利时拉格手工啤,佢嘅特色系麦味较甜,酒体比较轻身同埋好干爽嘅口感🍻我认为唔太饮啤酒嘅人都可以一试,因为入口唔会好似一般啤酒咁好苦👍🏻值得一试。当然餐牌上仲有好多款嘅手工啤,仲会详细咁列明佢嘅特性,有机会大家一定要嚟试下👍🏻👍🏻
慢煮食酒雪梨配意大利雪糕
芝士忌廉波菜苗