2018-12-12
近来返工辛苦,成日都想食好啲⋯ 呢日farewell朋友,想慢慢食日本野,就㨂左鮨心。Lunch time唔太满座,可能因为同餐厅价钱有关吧。不过咁重好,两人可以坐四人卡位,多啲privacy。Lunch set包括前菜小冷盘、茶碗蒸、吸物。 茶碗蒸有惊喜,加左虫草花同埋有淡淡柑香,令到味道又提升左! 我地分别点了「刺身定食」同「北海丼」。「刺身定食」上枱前唔知有啲咩,但结果集合左我最钟意嘅种类😍 三文鱼腩由于系鱼腩位,脂肪比较多,食落真系入口即融!白身鱼轻轻火炙过,少少烟熏味令到本身比较淡嘅鱼有返层次。toro 同甜虾都水准中上。但估唔到定食都有海胆,够晒鲜味! 跟餐白饭洒上黑芝麻,令到定食更「骨止」! 不过白饭热辣辣,我觉得配刺身有少少唔惯。「北海丼」有满满三文鱼籽,葱吞拿鱼腩,海胆。够鲜味之余重好够份量。葱味啱啱好中和左吞拿鱼嘅腻,送饭一流!食完重有甜品雪糕一客,超满足。不过美中不足系想配饮品要加钱⋯午餐想要咖啡提一提神嘅上班族就要比多$20了⋯对于咖啡狂嘅我来讲就争左少少不过呢度服务好好,可以慢慢坐同倾计,刺身都出乎预料地好味! 系可以偶而奢侈下嘅好选择。
Lunch set包括前菜小冷盘、茶碗蒸、吸物。
茶碗蒸有惊喜,加左虫草花同埋有淡淡柑香,令到味道又提升左!
前茶茶碗蒸,吸物
我地分别点了「刺身定食」同「北海丼」。
刺身定食
北海丼
食完重有甜品雪糕一客,超满足。